2013. október 25.

Nógrád XXII. évf. 130. szám 1966. június 3.

3.p.”Kisterenyén nemcsak a bisztró szomjas. Tányérmosás elspórolt vízzel. Regionális vízmű távlati terve készül.” -  b.z.  –
„-Ez a zöldség előkészítő, ez a húsfeldolgozó, ez a konyha – kísér végig bennünket birodalmán Gömbiczkí József a kisterenyei bisztróban.
Az italboltból ez év elején újjáalakított üzem vezetőjének arcán, igaz: semmi oka a derűre. Jelenleg éppen azt nem adhatja a bisztró, amiért a Nógrád megyei Vendéglátó Vállalat négyszázezer forintot áldozott: meleg ételt. Nincs víz! A KÖJÁL csak úgy engedélyezte az üzem megnyitását, hogy a vállalat kötelezte magát: ivóvíz minőségű vizet biztosít a poharak mosásához.
Ahhoz, hogy szavát állhassa, a helyi bányaüzem adott segítséget. Naponta egy lajt vizet – hat-hétszáz liter mennyiségben – szállít a pincében elhelyezett tartályba. Ez minden áldott napon nyolcvannyolc forintba került.
-A futóvendégeket nem számítva, naponként százötven vendégnek szolgálhatnánk fel meleg ételt. Megközelítően ennyi volna a vacsorázók száma. A jelenlegi helyzetben nem is gondolhatunk semmiféle rendezvényre.
Ki ülne be szendvics mellé magyarnóta estre? Konzervet tudunk ugyan melegíteni, ha kéri a vendég, de a tányérmosás már gond. Mit lehet tennünk? Hozzáspóroljuk a vizet. …
-Miért nem ad a bánya több vizet? – ez a kérdés már a bányaüzem főkönyvelőjének, Kazinczy Gusztávnak szól.
-Nem sajnáljuk sem a vizet, sem a fuvart – úgymond. Ha annyiszor fordulna a lajtkocsi, amennyivel a bisztró teljes vízigényét kielégítené, ez napi tíz és fél órára kötné le az embert, az eszközt…
Varga József, a községi tanács vb. titkára:
-Januári tanácsülésünk állást foglalt vízmű létesítése mellett.
Hétezer lakosú községünk legnagyobb problémája a vízhiány; …
Nagy Gyula, a megyei tanács vb. építési, közlekedési, vízügyi osztályának vízügyi előadója:
-A kedvezőtlen helyi adottságok miatt gondolni sem lehet arra, hogy Kisterenyén kutak fúrásával oldják meg a vízellátást. Semmi garancia arra, hogy a ma hatalmas költséggel fúrt kútból holnapra nem tűnik el nyomtalanul az utolsó csepp víz. Regionális vízmű létesítése sokkal több sikerrel kecsegtet. …
…Ami a bisztró vízellátását illeti, az a népkertből – kastélykertnek is nevezik Terenyén – megoldható volna. …
A tények mutatják, hogy a kisterenyei melegkonyhás egység megteremtését az a túlzott optimizmus sugallta, hogy egy-kettőre eljut a vendéglőhöz a víz. Ha szolgálhat is tanulságul, hogy a jövőben hasonló munka tervezése, kivitelezése előtt alaposabban szükséges tájékozódni, a történtek miatt szemrehányást tenni immár céltalan. Ami fontos: a jobb közétkeztetés alapja megvan, s ami legalább ilyen fontos: sok jó szándékú és hozzáértő ember fáradozik azon, hogy ezt az alapot a lakosság érdekében hasznosítani is lehessen.”

4.p.”Mit csinál a diák, amikor nem tanul?”
„…A KISZ a megyei tanács művelődésügyi osztályával közösen kétszáz személyes megyei építőtábort állít fel. A táborban kétszer százas csoportot foglalkoztatnak majd. A kisterenyei tábor lakói, a pásztói, nagybátonyi és a helyi középiskolás fiatalok közül kerülnek ki. A diákok útépítéseken, parkosításban, gyümölcsösben és kertészetben dolgoznak. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése