2013. október 31.

Nógrád XXII. évf. 174. szám 1966. július 24.

1.p.”Teljesítik aratási tervüket a gép- és gépjavító állomások.”
„…A versengő aratógép kezelők sorát Zsélyi József, kisterenyei traktoros vezeti. …”

7.p.”Jánossy Ferenc és idős Szabó István tárlata.” -  Tóth Elemér -
Kép később. :(
Kazári bányászasszony...
...A kiállítást idős Szabó István szobrai egészítik ki. A termekben ízlésesen, tágasan elhelyezett anyag jó válogatásban mutatja be az idős nógrádi művész munkásságát. …
…Egyik legerősebb alkotásának tartjuk Anya gyermekével című kompozícióját. Az asszony arca tipikus palóc bányász feleség belső világát tükrözi, a kompozíció levegője tipikusan nógrádi.Többször találkoztunk már a Kazári bányászasszony című kiérlelt alkotással, ismételten tetszett. S kifejező a fa anyagával legbiztonságosabban bánó idős művész néhány kisebb méretű figurája is. Hogy csak néhányat említsünk, a Kosaras bányászok, a Szamaras vontatás, a Kovácsinasok stb.
Friss levegőt árasztanak idős Szabó István vázlatai, amelyek az ő művészetében szintén külön színfoltot képviselnek. Különösen bájos az Őzike, de kifejező a Kikötik a bányászt, a Bányász és a többi faragás is. Idős Szabó István munkái harmonikusan illeszkednek a tárlat gazdag anyagába.”

12.p.”Szlovák vendégek Kisterenyén.”
„Reményre jogosító kapcsolat alakult ki a Kisterenyei Állami Gazdaság és a szlovákiai Divioki Állami Gazdaság dolgozói között. A két hasonló körülmények között gazdálkodó nagyüzem vezetői elhatározták, hogy a jövőben esetenként meglátogatják egymást – tapasztalatcsere céljából. …
…E hét közepén megérkezett Kisterenyére a Divioki Állami Gazdaság első, 27 tagú csoportja. A kisterenyeiek szeretettel fogadták a vendégeket – és bemutatták a gazdaságot.  A gazdaság megtekintése után baráti beszélgetésen vitatták meg a tapasztalatokat. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése