2013. november 30.

Nógrád XXIII. évf. 279. szám 1967. november 25.

2.p.”A Kisterenyei asszonygyűlés 50. évfordulójára”   - Dr. Szomszéd Imre -
„1917. november 25-én gyűlésre jöttek össze a kisterenyei asszonyok, hogy tűntessenek ’A földről és a békéről’ szóló dekrétum mellett.
Eljutott a híre a faluba is, hogy Oroszországban, november 7-én győzött a szocialista forradalom. A forradalom híre nagy hatással volt a dolgozó emberekre, különösen a nőkre. A sokat szenvedett nép nyomorúságos helyzetét még inkább fokozta a háború, mely a teljes pusztulás szélére taszította a magyar családokat. Az amúgy is nehéz helyzetet csak súlyosbította, hogy Nógrád megyéből mintegy 15000 embert hurcoltak a frontra. Közülük több, mint négyezren megsebesültek, vagy életüket vesztették. A szabadság utáni vágy gyakran megfogalmazódott Chorin Ferenc bányáiban és Báró Solymosi Tibor birtokán. Az uralkodó osztály elővigyázatos volt és intézkedéseket folyósított a ’lázítók’ és elégedetlenséget szítókkal szemben. Kisterenyén nagy létszámú körzeti csendőrlaktanyát létesítettek, de az sem tudta elnémítani az embereket, megakadályozni szervezkedésüket. Olyanok álltak a mozgalom élére, mint Szomszéd Keskeny István, Szomszéd Keskeny Zsuzsanna, Szomszéd Gábor, Tóth Zöld Márton, akik mint bányamunkások vagy agrárproletárok ismerték meg a kizsákmányolást. Tudták, hogy a harc megvívásához szervezettségre van szükség. A szervezkedés megakadályozását a főszolgabíró, a jegyző és a pap teljes igyekezetével elősegítette. A község történetében eddig nem fordult elő, hogy gyűlést engedélyeztek volna. Nyilvánvaló, féltek annak hatásától és jobbnak látták, ha nem adnak lehetőséget a gyülekezésre…
Ezt történt akkor is, amikor a kisterenyei asszonyok a nők választójoga érdekében akartak gyűlést tartani. A főszolgabíró nem engedélyezte. Azzal tiltotta be a november 25-re tervezett nőgyűlést, hogy a ’közeli napokban a kisterenyei asszonyok a községházát formálisan megostromolták, azért mert ott egyházi közgyűlés volt, márpedig ilyen esemény semmi bizonyítékot nem nyújt arra, hogy a község nyugalmát hasonló rendzavarással nem bontsák meg.’
A női szervező bizottság Szomszéd Keskeny Zsuzsanna vezetésével nem nyugodott bele és fellebbezést nyújtott be a belügyminiszterhez. A fellebbezésnek a belügyminiszter helyt adott és hozzájárult a gyűlés megtartásához.
A gyűlés napirendjén nem csupán a választójog, hanem a föld és a béke kérdése is szerepet. A szervező bizottság alapos munkájának eredményeként több, mint háromszázan jöttek össze.
A gyűlésen népviseletbe öltözve jelentek meg a nők és a férfiak is. Együtt tűntettek a béke mellett. A főszolgabíró-helyettes rossz néven vette, hogy a gyűlésen nem vehetnek általában részt a nők, hanem csak az asszonyok. A lányok távol tartásával is korlátozni akarta a megmozdulás sikerét. Ez azonban nem jelentett leküzdhetetlen akadályt. Az intézkedést leleményesen kijátszva sok lány is megjelent – a csendőrkordon ellenére is – a meghirdetett időpontra a községháza előtt. A kivezényelt csendőrök igen durván viselkedtek: ’a gyűlésen megjelenteket, férfiakat és nőket egyaránt lökdösték’ – írta a Népszava tudósítója. A hangulatot csak fokozta a csendőrök agresszív magatartása. A gyűlölet még inkább hatványozódott az uralkodó osztály iránt. A gyűlésen ilyen körülmények között Szomszéd Keskeny Zsuzsanna elnökletével mégis megkezdődött.
Bevezető szavait lelkesen fogadták, amely után átadta a szót Filipovits Katalin elvtársnőnek az Országos Női Szervező Bizottság tagjának. Beszéde nagy tetszést aratott. Agitatív szavai láthatóvá tették az egyszerű embert, amikor arról szólt, miért igyekeznek a munkásságot tudatlanságban tartani.
A tömegből több felkiáltás hallatszott és éltették az előadót. A hatósági megbízott félbeszakította a beszédet és figyelmeztette Filipovitsot, hogy válogassa meg mondanivalóját, mert ellenkező esetben kénytelen lesz a gyűlést feloszlatni.
Az előadó azonban következetes volt mondanivalóját illetően. Rámutatott a földmunkások tarthatatlan helyzetére és a választójog szükségességére. Itt az ideje annak – hangsúlyozta -, hogy legyen választójoga minden magyar nőnek és férfinak. A jelenlévő megbízottak és csendőrök idegesek és türelmetlenek voltak. A főszolgabíró-helyettes a hallottak után erélyesen félbeszakította a beszédet és nemcsak a gyűlés feloszlatásával fenyegetőzött, hanem az előadó letartóztatásával is. A lelkes tömeg kórusban kiáltotta, hogy halljuk az előadót. Mindenkit érdekelt, amiről szó esett, hiszen azt juttatta kifejezésre, ami a legfájóbb volt. több felkiáltás hangzott a résztvevők köréből: békét, akarunk! Legyen vége a háborúnak! Hozzák haza fiainkat!
A gyűlés végeztével a lelkes tömeg impozáns tűntetést rendezett a béke mellett. Asszonyok és férfiak az akkori népviseletbe öltözve, egymásba karolva, énekszóval vonultak végig az utcán.
Most, amikor e történelmi eseményre emlékezünk, velünk együtt ünnepelnek még sokan azok közül, akik részesei voltak az asszonygyűlésnek.
Ott menetelt a sorban: Koós Károlyné, Nagy M. Andrásné, Tóth Z. Jánosné, Osgyáni Sándorné, Koós Hutás Józsefné, Kaszás Istvánné, özv. Bazsó Józsefné, Ökrös Istvánné, akik megöregedtek és elfáradtak a munkában, de ugyanolyan lelkesen harcoltak most is, mint amikor a béke mellett tűntettek. Harcuk figyelmeztetés volt az uralkodó osztály számára, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom nem marad meg Oroszország határain belül. A kisterenyei asszonyok példájukkal és bátor cselekedetükkel örökre beírták neveiket a történelembe.”


Korabeli fénykép a kisterenyei nőgyűlésről. Elől Filipovits Katalin ül, a gyűlés névadója, az Országos Női Szervező Bizottság tagja. Látható a képen Szomszéd Keskeny Zsuzsanna, a gyűlést szervező bizottság elnöke is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése