2013. november 17.

Nógrád XXIII. évf. 80. szám 1967. április 6.

3.p.”Kisterenye jövője. És néhány szó közelmúltjáról”   -  Rozgonyi István   -

„Hunyadi János 1451. augusztus 18-án Giskra ellen vonulva seregével Kisterenyén letáborozott. Hadvezéri sátrából kilépve alig 20 nyomorúságos jobbágyviskót tudott megszámolni a mai bányász nagyközség helyén.

Azóta sok víz lefolyt a Zagyván, és több mint 600 év alatt Kisterenye 7000-nél is magasabb lélekszámával a megye harmadik legnagyobb községe lett.

Régmúltját őrzik a helytörténeti monográfiák. Közelmúltjáról is csak a leglényegesebbeket szeretnénk elmondani, mert izgalmasabb jövője kialakulásának figyelemmel kísérése.

Király András és Varga József, a községi tanács vb-elnöke és titkára ismét elnyerte a lakosság bizalmát. Hogy mivel?  A tényekről szóljon most Varga József:

-Az 1963-67 közötti időszakban a község 19 millió forintot kapott. Orvosi rendelő, piac, új utak és járdák, villanyvezetékek, belvízrendezés, parkosítás, ezek a tanácsi beruházás eredményei. Központi keretből épült egy új gimnázium, vasúti felüljáró és sportöltöző, törpebenzinkút, Bistró-, nyolc üzlet és bolt. Ezek a leglényegesebb dolgok. Ezen kívül számos kisebb összegű tervet valósítottunk meg. A lakosság sem ült ölbe tett kézzel: négy év alatt 333000 forint értékű társadalmi munkát végzett.

-Ez a közelmúlt. Mit ígér a jövő, mondjuk 1971-ig?

-Sok bajunk van a vízzel: az ivóvízzel is, meg a belvízzel is. Csak a bányatelepen és Kossuth-telepen van jó ivóvizünk. Ebből számtalan probléma adódik. A Bistróban nem főzhetnek meleg ételt, a tisztasági fürdő 1926 óta áll magában, a Népkertben strandot szeretnénk építeni. Fúrni nem érdemes. A község alá van bányászva, beleölnénk egymilliót aztán ott állnánk, ahol a part szakad. A holtpontról már eltértünk. A megoldás a nagybátonyi vízkiviteli műtől csövön vezetjük Kisterenyére a vizet.

A külterületekre is. Nem kis dolog, de 1971-ig feltétlenül szeretnénk nyélbe ütni. Pénzben ez legalább 10 millió forintot jelent. Szeptemberre elkészül az ivóvízellátás beruházási programja, aztán vízmű társulatot szervezünk. A többi már csak rajunk múlik. A másik: a belvízkérdés.

Mélyen fekszik a község, az árkokból például alig folyik el a víz.

Három éve elkészült belvíz-rendezési tervünk. Megvalósítása 12 millió forintba kerül. Eddig ötmilliót használtunk fel, és előreláthatólag még három év szükséges, hogy ez a probléma is lekerüljön a napirendről. Fontos tennivaló a közút és járda rendezése. Útjainkkal rosszul állunk. Belterületen öt és fél kilométer földutat kellene mielőbb megszüntetni, tíz kilométeren felújítani és 19 kilométeren legalább egyoldali járdát építeni. Minden évben végzünk út és járda építést, ezt azonban négy év alatt teljesen megoldani erőforrásainkat tekintve nem tudjuk. Hosszabb távon azonban igen. Villanyhálózatot hamarosan bővítenünk az Új Élet utcában, korszerűsítenünk a Madách utcában. Felújítjuk a kultúrotthont, a népkerti és a bányatelepi óvodát, az I. számú orvosi rendelőt és az egészségházat. Központi fűtést vezetünk a bölcsődébe. …
…Mert házhely ma már csak a Csentén van, de nincs fölmérve. Ezt is mielőbb el akarjuk végeztetni.A választási jelölő gyűléseken bizonyára sok érdekes javaslatot fölvetettek. Ezek közül melyik megvalósítását tervezik?

-Legtöbben a kiskereskedelmi és vendéglátó hálózat bővítésére tettek javaslatot. Fölvetették: jó lenne önkiszolgáló ABC áruházzá átalakítani az 5. sz. élelmiszerboltot. Szolgáltatóház, korszerű zöldség-gyümölcs bolt, TÜZÉP-telep és Utasellátó és „resti” helyett. Vegyesbolt Gyula-aknán, melegkonyhás falatozó Rákóczi-telepen és így tovább. Rendszereztük ezeket a javaslatokat és a négy év alatt nagyrészüket megvalósítjuk. Mert a centrolit üzem felépülése után idővel esetleg Nagybátonnyal egyesülve még város is lehetünk. …”
5.p.”Súlyos vereség.”
„Honvéd ETI – Kisterenyei Bányász 6:1Nem kísérte szerencse a Kisterenyei Bányász budapesti szereplését. …
…A Kisterenyei Bányász védelem rendkívül körülményesen és bizonytalanul játszott és sokszor zavarba jöttek a játékosok. …
…A bányász fiúk egyetlen gólját Verbovszki szerezte tizenegyesből. Nagymajdont az 55. percben reklamálás miatt kiállította Gyimesi játékvezető, s az így tíz főre csökkent bányász-fiúk nem bírták állni a Honvéd támadásait. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése