2013. március 24.

Szabad Nógrád IX. évf. 4. szám 1953. január 14.

4.p. " A 'Guruló könyvesbolt' megyénkben"
"A falusi olvasómozgalom nagy fellendülésében komoly része van az Állami Könyvterjesztő Vállalat "Guruló Könyvesbolt"-jának. Kevés falu van az országban, ahol ne ismernék a Lenin, Sztálin és Rákosi elvtárs képével díszített nagy zöld autót.
Ha egy községben megjelenik, nagy zenegépe felveri a csendet. Szebbnél szebb indulókkal, orosz és magyar népdalokkal szórakoztatja a falu dolgozóit. Ilyenkor kinn van az utcán kicsi és nagy. A dolgozó parasztok, asszonyok, lányok vidáman integetnek a lassan guruló autó után. A gyerekek faluhosszat kísérik a kocsit és együtt éneklik a jól ismert indulókat a hangszóró zenéjére. ...
...A "Guruló Könyvesbolt" minden este más faluban rendez könyvkiállítást és könyvismertető előadást. Ezek az előadások mindenütt nagy eseményt jelentenek a falu életében. A kiállítást mindenütt rövid kultúrműsor előzi meg. Ezt a helyi kultúrcsoport és a Guruló Könyvesbolt dolgozói adják. Januárban 10 napot tölt a "Guruló Könyvesbolt" megyénkben. Így többek között január 23-én Kazáron, 24-én Vizsláson lesz a guruló. A guruló további útvonala Kisterenye, Nemti, Mátramindszent, Szuha, Dorogháza, Maconka, Nagybátony, Mátraverebély.
A falvak dolgozói mindenütt szeretettel várják a kultúra terjesztőit."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése