2013. március 29.

Szabad Nógrád IX. évf. 35. szám 1953. május 1.

2.p.”Vájártanulók előtt is kitárult a kapu az igazi művészet felé” – Gábor Tamás – kultúrfelelős –
„Alig néhány hónappal ezelőtt alakult meg intézményünknél a képzőművészeti kör. Munkájukat a tanulók rajzolással kezdték, de már itt is megmutatkozott, hogy a szakmai gyakorlatok és a tanulás mellett is szívesen foglalkoznak képzőművészettel. Szabó István szobrászművész, mint körvezető igyekezett érdekessé tenni a foglalkozásokat, a gyakorlat mellett nem feledkezett meg az elméletről sem. Rendszeresen tartott előadásokat nagy festő- és szobrászművészekről, a szocialista realizmusról és több hasonló kérdésekről. Az előadások azt eredményezték, hogy a képzőművészeti kör tagjai szorosabbra fűzték kapcsolatukat a könyvtárral, valósággal ostrom alá vették azt. A tanulókat, legjobban érdekelte Lenin és Sztálin elvtársak véleménye a képzőművészetről. Sok szépirodalmi és ideológiai művet olvastak el, ezáltal műveltebbekké, szélesebb látókörűekké váltak.
A körvezetőjük, Szabó István elvtárs figyelemmel kísérte a tanulók fejlődését, segített nekik és buzdította őket. Mikor elérkezettnek látta az időt, akkor a legjobbakkal együtt hozzáfogott egy nagy mű elkészítéséhez, mely 2.20 méter. A szobor ifjú bányászt ábrázol. Püski Sándor elsőéves tanulóban lelték meg a megfelelő modellt. A mű fejének megmintázását a legtehetségesebb: ifj. Kiss Béla másodéves tanuló végezte. A többiek kiválasztottak egy-egy részt megmintázásra. Szabó elvtárs odaadó lelkes munkája, s az egymás közötti pártszerű bírálat segítségével másfél hónap eltelte után megmintázták a szobrot.
A tanulók izgatottan várták az öntési munka eredményeit. Aztán régi vágyuk április 21-én teljesült, amikor a  szobor az iskola folyosóján büszkén hirdette a közös munka sikerét. Minden tanuló boldog volt. Büszkén nézegettek alkotásukra, az „Ifjú Bányászra”, mely sok fiatal bányász keze nyomán született. Ez a szobor is büszkén hirdeti, hogy népköztársaságunkban minden gyökeresen megváltozott. Ma a munkás ifjúság – köztük a vájártanulók – előtt is kitárultak a kapuk a művészetek felé is. Minden fiatal képezheti magát, a művészet bármelyi ágában, mert pártunk és kormányunk biztosítja annak lehetőségét. Tanulóink szívesen nézegetik „Az ifjú bányász” szobrot, mely távolba tekintő szemével a kommunizmus ifjainak boldog életébe lát.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése