2013. március 24.

Szabad Nógrád IX. évf. 3. szám 1953. január 10.

1.p. "A kommunisták példamutatással, a dolgozók javaslatainak megvalósításával harcoljanak a terv teljesítéséért Tordas üzemben"
"A Kisterenyei Szénbányák Tordas üzem dolgozói az 1952-es évben több mint 1200 tonna szénnel maradtak adósak a népgazdaságnak. Évi tervüket csupán 87 százalékra teljesítették. A tordasi üzem bányászainak termelése az elmúlt évben nagyon hullámzó volt. Szinte napról napra csökkent vagy emelkedett a termelés. 

Az üzemben nincs biztosítva az ürescsille ellátás, a folyamatos szállítás. A vasárnapi széntermelés mellett elhanyagolták a fenntartási munkákat, a gépek megelőző karbantartását.

Ennek következtében az első lejtaknánál 5-én két csapágy eltörött, mely két óráig szüneteltette a szállítást. A gépek gondatlan kezelése miatt  törött el a huzató gép fogaskereke január 6-án, mely 12 órára állította le a szállítást. Az ilyen hibák következtében nem kapnak a szenelő csapatok ürescsillét, s gyakori eset, hogy a kitermelt szén tetején ülnek a bányászok. Kevés gondot fordítottak eddig a szállító vágatok fenntartására is. Különösen súlyosbodott a helyzet a négyes ereszkében, ahol erős a talpduzzadás. 

A decemberi termelési értekezleten számos helyes javaslat hangzott el a bányászoktól, amelyeknek a megvalósítása után a termelés emelkedne. Ezen az értekezleten kérte Szeberényi Dávid, hogy szereljenek fel kötéltartókat, mert annak hiányában a kötél a csillékbe beleakadva szállítási zavarokat idéz elő. Az üzemvezető megelégedett azzal, hogy egy esetben szólt a kovácsoknak a kötéltartó elkészítéséért. Azóta már egy hónap telt el, de még nem érdeklődött a kötéltartó felől. 
Így mutatott példát a hasonló nehézségekkel küzdő fővölgyi üzeménél Czikora László, Ruzsinszki István ... Lava János, aki ez évben még minden esetben túlteljesítette napi tervét. ... Hasonlóan Kaszás Avas József, aki eddig 120 százalékra teljesítette havi tervét."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése