2014. április 22.

Nógrád XXVII. évf. 191. szám 1971. augusztus 14.

3.p.”Az öreg juhász”  - Osgyáni Lajosné  -
„A Mátraaljai Állami Gazdaság kisterenyei kerületében két juhnyáj is található. Az egyiket a hatvanegyedik életévében járó Surányi Józsi bácsi őrzi Dorogpusztán. Éppen delelésre terelte a jószágot, juhászbotja rézkampóját fogva ballagott a ’vonuló’ nyáj után, amikor találkoztunk. Napbarnított, derűs arca nem árulta el, hogy e hónapban már nyugdíjba megy. Annál inkább beszélt arról, hogy életének nagy részét a szabadban töltötte.
-Apám, nagyapám Pétervásárán, majd az Almássy grófoknál, Solymosi bárónál juhászkodtak. Jómagam is tizenöt éves koromban, itt a kisterenyei uradalomban kezdtem el … - mesélte az öreg juhász. Olyan volt ez a mesterség nálunk, hogy apáról fiúra szállt. Ebbe születtünk, ebben nőttünk fel. … Igaz, akkoriban nem nagyon volt munkalehetőség, nem is tudtunk mást elképzelni. …
…-Mióta dolgozik az állami gazdaságban?
-Amióta megkezdődött az állami gazdálkodás. Jó ideig Nagyróton foglalkoztunk a juhokkal, később kerültünk Dorogpusztára. De hol van már a  juhász élete, a régebbi időkhöz képest?
Akkoriban tavasszal elmentek a legelőre a jószágok és csak telelni jöttek vissza. Napokon át hajtotta a birkát a juhász. Hajnal háromtól este kilencig megállás nélkül dolgozott Surányi József. …

8.p.”Hírek”
„-Munkavédelemben első. Tizenhét üzem közül lett első a kisterenyei téglagyár az észak-magyarországi tégla- és cserépipari vállalatok munkavédelmi versenyében.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése