2014. április 22.

Nógrád XXVII. évf. 202. szám 1971. augusztus 28.

8.p.”Egy bölcsődéről”  - Osgyáni Lajosné -


„Önfeledt homokozás.”
Kisterenyén tizenöt évvel ezelőtt nyitották meg a tanácsi bölcsődét. Az eltelt időszak alatt nemcsak a járás, de a megye egyik legjobban működő intézménye lett – nevelési, gondozási, élelmezési szempontból egyaránt kifogástalan munkát végezve.
Nemrég felkerestük a gyermekintézményt, hogy magunk is meggyőződjünk a jó és szép hírek valódiságáról. Villányi Jánosné vezető kalauzolt bennünket, segítségével ismerhettük meg az intézményt, felszereltségét, berendezéseit; az itt folyó életet, eredményeiket, problémáikat. A negyvennégy férőhelyes, mintegy nyolcvan százalékos kihasználtsággal működő bölcsőde helyiségei rendeltetésszerű berendezései megfelelnek az igényeknek. Két átvevő helyiség, egy csecsemő, egy tipegő, egy nagycsoport szoba, két fűthető, üveges terasz, fürdőszoba, betegszoba, valamint mosókonyha, előkészítő helyiségek, raktárak és korszerű háztartási gépekkel felszerelt főzőkonyha áll az intézmény lakóinak, dolgozóinak rendelkezésére.
-Évente jelentős összeget fordítunk szakmai felszerelések bővítésére, gyermekruházatának felújítására, biztosítására – mondja a vezetőnő. Az idén huszonötezer forintot fordítottunk különböző ruházati cikkekre.
Látogatásunk során tapasztalhattuk, hogy valamennyi gondozónő színes, élénk színű munkaköpenyben volt. Ötletesek, szépek, a gyermekek korának megfelelő, a foglalkozási célok által meghatározott játékok. A közelmúltban tartottak nagy sikerű játékkiállítást, szülők, gyermekek egyforma örömére. A foglalkozási anyagokra: füzetekre, gyurmákra, ragasztókra, fűzőkre, új festékekre szintén jelentős összeget fordítanak.
Megnéztük a hét nevelési programját, nevelési céljait. Az anyanyelvi nevelés, környezetismeret, érzelmi-esztétikai nevelés, szokás, kézügyesség és mozgás fejlesztése egyszerű, kedves, a gyermekeknek örömet jelentő feladat megoldását végeztették el a gondozónők. A különböző hangok és zörejek felismerését izgalommal, feszült érdeklődéssel várták a kicsik. …
…A nagyközségi tanács már megterveztette az intézmény teljes felújítását, különösen az épület állagának javítását s a meglévő hiányosságok pótlását. …”

8.p.”Tanácsülés Kisterenyén”
„A Kisterenye nagyközségi közös Tanács tegnap ülést tartott. Napirenden a negyedik ötéves terv végrehajtásának előkészítése érdekében teendő intézkedések megtárgyalása; az 1971 évi költségvetés és fejlesztési alap teljesítése, valamint a nagyközség területén érdekelt, a tanács irányítása alá nem tartozó szervek koordinációs lehetőségeinek vizsgálata szerepet.
A májusi tanácsülésen jóváhagyott pénzügyi és fejlesztési tervek alapján a nagyközségi tanács öt év alatt összesen hatvannégymillió-kettőszázhetvenezer forinttal gazdálkodik. Ebből az összegből kívánják megoldani a fejlesztési elképzeléseiket, biztosítani az intézmények rendeltetésszerű működését, s elvégezni a gazdasági ágazat több jelentős, kiemelt feladatát. A tervidőszak alatt huszonkétmillió forint értékű építési jellegű munka kivitelezésére került sor. Az 1971 évi költségvetés és fejlesztési alap első félévi teljesítéséről szóló előterjesztésből kitűnik, hogy az összbevételeket éves szinten közel ötven százalékban teljesítették. Különösen jó a saját bevételek teljesítése. Problémák a lakosság adóbefizetésénél mutatkoztak, néhány magas adót fizető kisiparos már elérte a nyugdíjkorhatárt, lemondott iparáról. A tanácsülés megállapította, hogy az első féléves gazdálkodás az elfogadott költségvetési terveknek megfelelően történt, mind a bevételi, mind a kiadási tervek teljesítése időarányos. A lakosság közellátása érdekében tett intézkedések egyik legfontosabb feladatának a koordinálási lehetőségek megteremtését tekintik.
Különösen ki kell terjednie a közellátási, közösségi, kommunális létesítményekre és nem utolsó sorban a lakásépítésekre.
Tekintettel arra, hogy az érintett intézmények ez idáig a pénzügyi konkrét lehetőségeket nem tudták ismertetni, újabb tárgyalás összehívását tervezik.”

8.p.”Tanácskozás Kisterenyén”
„A Mátraaljai Állami Gazdaság 2-es számú kerületében Kisterenyén, szakszervezeti bizottsági ülést tartottak. Az ülésen értékelték az első félévben végzett mezőgazdasági munkákat, valamit a szakszervezeti bizottság első hat hónapi tevékenységét, különös tekintettel a párt X., illetve a MEDOSZ VII. kongresszusára. Több értékes hozzászólás között figyelemre méltó a segéd üzemági tevékenység fejlesztését javasoló bejelentés, a téli időszakban történő foglalkoztatás megkönnyítésére.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése