2013. szeptember 15.

Nógrád XX. évf. 203. szám 1964. október 8.



3.p.”Év vége előtt a Kisterenyei Téglagyárban”

„Zsúfolt a készlettér, elegendő lesz a nyerstégla a kemence számára. Mazuk István bányász sok csille anyagot szállított már a préshez. Sütő Ferenc és Orkisz László kihordók az idén több mint 3,5 millió égetett téglát adtak ki a kemencéből.

Év elején elmaradással küszködtek a Kisterenyei Téglagyárban, most pedig már a tervév befejezésére készülődnek. A legfontosabb most is a nyersgyártás szorgalmazása, hogy amíg az időjárás engedi, elegendő mennyiséget biztosíthassanak a téli folyamatos égetéshez.

Az idén nem kevesebb, mint 17 ezer köbméter földet kellett megmozgatniuk a bányászoknak, hogy legyen a prés számára elegendő anyag.

A nyerstéglák nagy része már kazalozva várja a telet. Jelenleg közel kétmillió nyerstégla van tárolva, ami a kemencének mintegy 4 hónapra biztosít munkát. A nyersgyártási tervet a napokban szeretnék befejezni, de gyártanak amíg csak az idő engedi, hiszen céljuk; legalább 6 hónapos előny biztosítása.

Az éves égetési tervet is október első felében teljesítették az előzetes számítások szerint és mintegy egymillió égetett téglát adnak év végéig terven felül az országnak.

A bányában, a présnél és a készlettéren éppen olyan szorgalmas munka folyik most Kisterenyén, mint a kemencénél. Jelenleg nincsenek tárolási gondok, hiszen a kihordók nem egyszer már várakozó gépkocsira rakodnak és melegen szállítják a téglát. A kisterenyeiek pedig nemcsak a tervezett mennyiséget adják, hanem egymillióval besegítenek a többi téglagyár elmaradásának behozásában is.”


7.p.”Hírek”

„-Kisterenyén ezerötszáz forintos tűzkár keletkezett. F. I.-né gondatlansága miatt. F.-né a tűzhelyből kiszedett izzó salakot a pajta melletti szemétdombra öntötte, de lelocsolását elmulasztotta.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése