2013. szeptember 15.

Nógrád XX. évf. 233. szám 1964. november 13.


4.p.”Könyvek között Kisterenyén – Növekszik az olvasók száma, kevés az új kötet”

„A kisterenyei községi könyvtárnak pillanatnyilag 730 olvasója van. Az újságíró pihenjállásba helyezi a ceruzát és kissé csalódottan arra gondol: bizony nem sok ebben a viszonylag nagy községben. De azután fel kell figyelnie Németh Ferencné könyvtáros magyarázatára:

-Ez a szám így távolról sem tükrözi a község és a könyvtár viszonyát, mert feltétlenül számításba kell venni, hogy Kisterenyén hat körzeti kölcsönző adataival mérhetjük a teljeset. Könyvtári részlege van az Állami Gazdaságnak, letéti állománya Szupataknak, kölcsönzője Rákóczi-telepnek, a bányatelepnek, a vasútnak. Csupán a Rákóczi-telepen s a bányatelepen mintegy 450 beiratkozott olvasót tartanak számon, így a rendszeresen kölcsönzők a községben megközelíti az 1300-at. Kötetkölcsönzési tervünk 24 ezer ebben az esztendőben, s már eddig 23 ezret adtunk ki. Ez megint csak a központi kölcsönző adata, mert a körzetekkel együttesen 27 ezer 491 volt az eddig olvasásra vitt kötetek száma.

Nagyon érdekesek a fejlődések számai az éves felmérések visszapillantó tükrében is. 1960-ban 180 beiratkozott olvasója, 61-ben 339, 62-ben 520, 63-ban 655 volt a könyvtárnak s a 64-es tervezett 750-ből már mindössze 20 vár beíratásra.

A könyvtár szabadpolcos kölcsönző. Mindenki igénye szerint válogathat a félezer kötetben, akár az önkiszolgáló boltban. Meg van tehát a bizalommal ma még együtt járó veszély is, hogy lába kél egy-egy könyvnek. Az emberek etikai-erkölcsi öntudatosságának nagyon szép jele, hogy az olvasók és a kötetek fokozatos növekedésével nemhogy nem szaporodtak az eltulajdonítások, éppen ellenkezőleg: a leltári hiány évről-évre csökken, s most az év elmúlt nyolc hónapjában mindössze négy könyv tűnt el. Maguk az olvasók is kényesek erre: megtörtént már, hogy egy-egy mackószárba csúsztatott mesekönyvre a kölcsönző gyerekek hívták fel a könyvtáros figyelmét.

Hogy miket olvasnak Kisterenyén:

-A felnőttek – mondja Némethné – többnyire a kalandos, szerelmes könyveket szeretik, azokat keresik. Nálunk elsősorban Mesterházi, Berkesi, Szabó Magda, ezek, ők vezetnek. a klasszikusokból változatlanul Jókai a legnépszerűbb. Az ismeretterjesztő irodalomból sokan viszik az egészségügyi műveket, útleírásokat, a háztáji foglalatosságban hasznos mezőgazdasági szakkönyveket. A fiatalok népszerű olvasmányai a Pettyes könyvek, a kalandos útleírások is, elég bőségesen megtalálják nálunk a kötelező irodalmat is. Kedvezően alakul az olvasók életkori aránya: jelenleg 59 százalék a felnőtt olvasó s ez nagy lépés 61-62-es év 41 százalékához.

A könyvtár gondjaira terelődik a szó.

-A jelenlegi anyagi ellátottságból egy évben egy könyv sem jut egy olvasóra. A napi kölcsönzőink száma átlagosan harminc s egyre nagyobb gond új köteteket adni a kezükbe. Eddig állományfejlesztésre költségvetésileg kilenc ezer forintot kaptunk, ezen felül öt ezer forintot a községfejlesztési alapból. A 65-ös esztendőre 15 ezer forintot kértünk a költségvetésben, de e helyett az előbbi kilencezer forintot ötezerre csökkentették s ez még inkább nehezíti helyzetünket. Igaztalan lennék azonban, ha elhallgatnám az egyéb természetű támogatás. Azt például, hogy felújítják a helyiségeket, parkettát raknak a termekben, csillárt szerelnek, kicserélik a kályhát. Ezzel járó gondunk, hol húzzuk meg magunkat a munkálatok idejére? Egyébként a könyvtármunkához értékes segítséget kapunk az iskolától, szoros az együttműködésünk a művelődési házzal, s figyelemmel kíséri munkánkat a községi pártszervezet is. Legutóbb például taggyűlésen foglalkozott a könyvtár üggyel, ami szintén sok hasznos, serkentő javaslattal szolgált részünkre. Az elmúlt esztendőben – mondja búcsúzáskor Némethné – szervezési és nevelési eredményekért nagyon szép elismerő oklevelet kapta s szeretném ha a járási könyvtárak idei versenyében is elsők között állnánk meg helyünket.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése