2013. szeptember 15.

Nógrád XX. évf. 208. szám 1964. október 14.



4.p.”Új évad a Kisterenyei Művelődési Otthonban – A felszabadulási évforduló jegyében”  - (b.t.)  -

„Megkezdődött az új művelődési évad; ebben az esztendőben lényegesen jobb feltételek között, mint az előbbi években bármikor. Művelődési munkásaink az előkészítő feladatokhoz, a tervezéshez idejében, még a nyár közepén hozzáláttak. Ma már mindenütt kész a programja az újesztendőnek, itt az ideje a megvalósításnak.

-Milyen tervekkel indul az újesztendőnek a Salgótarjáni járás népművelési feladataival megbízott kisterenyei művelődési otthon? – erről beszélgettünk most, munkakezdés küszöbén Nagy Gézával az otthon igazgatójával.

-Tulajdonképpen ez lesz az első teljes esztendő, amit a kisterenyei járási művelődési otthon vezetésében töltök. Az előző időszakban csak toldoztuk-foltoztuk a hiányos tervet. Lényeges előre lépést csak most tehettünk.

-Mi az amiben pótolni valót éreznek?

-Elsősorban az ismeretterjesztő tevékenységben nagy az elmaradás a lehetőségekhez és a szükségletekhez képest. A művelődési otthon élete nagyobbára táncrendezvényekben, zenés programban, könnyű szórakoztatásban merült ki eddig, itt a községen belül is. Járási kihatása pedig szinte a semmivel volt egyenlő. Ezen akarunk döntő módon változtatni. Az ismeretterjesztés négy akadémiai formáját szerveztük meg; a termelőszövetkezeti, az ifjúsági, a nők és a szülők akadémiáját. Ezek szervezésében s az előadók biztosítását tekintve is lényegesen javult a helyzet, mert a központi előadók mellett bekapcsolódnak a feladatokba a helyi nevelők, az állami gazdaság szakemberei. A hat-nyolc előadásra tervezett akadémiai sorozatokat egyedi előadások egészítik ki. Továbbra is rendszeresen, kéthetenként foglalkozunk a cigány lakosság nevelésével, problémáival, három előadásunk lesz az értelmiségiek részére s hat előadásból tevődő sorozatot szervezünk a TIT előadókkal a szupataki termelőszövetkezetnek.

-Feladatunknak érezzük a dolgozók iskoláiba járók tanulmányainak elősegítését, könnyítését. Úgy gondoljuk hasznosítani magunkat, hogy havonta két vasárnapon a tanulmányi anyaghoz kapcsolódó, azt kiegészítő fizika, kémia kísérleti bemutatókra vállalkozunk.

A jobb tanulmányi feltételek megteremtésére járási jelleggel még az év hátralévő részében szeretnénk megszervezni a dolgozók iskoláiban működő nevelők találkozóját. A találkozó célja: tapasztalatcsere. Az idegen nyelv iránt érdeklődőknek német levelező tanfolyamot indítunk s rendszeressé tesszük a gyermekek vasárnap délelőtti játékos foglalkoztatását, szórakoztatva nevelését.

-Milyen szakkörök működnek az otthonban?

-Elsőként az irodalmi szakkör létrejöttét kell említenünk, amely a gimnázium diákjaiból tevődik össze, és dr. Meggyesi Jánosné tanár irányításával szép feladatok megvalósítását vállalta. Az irodalmi szakkör már október végén hallat magáról, mert a salgótarjáni és a nagybátonyi gimnázium szakköreit vendégül látva szavaló versenyt rendez értékes jutalmakkal, magyar költők műveiből. Egyébként a művelődési otthon az irodalom népszerűsítésére a könyvtárral karöltve két költő-olvasó találkozót tervez az esztendőben.

-Az irodalmi színpaddal párhuzamosan működik a művelődési otthon színjátszó együttese. Ennek tagjai községi fiatalok s már megkezdték felkészülésüket a bemutatóra. A Romeó és Júlia és a sötétség című igen érdekes, filmen is nagy sikert aratott csehszlovák drámát tanulják három egyfelvonásos mű kíséretében.

-Szakmai vezetésben megerősödve kezdte el őszi-téli munkáját két néptánc együttesünk; a gyermekeké és a gimnazista fiataloké.

Létszámában megnövekedve folytatja tovább tevékenységét Radics István festőművész vezetésével a képzőművészeti szakkör, amely kiállításaival szép elismerést vívott ki. Létrehozzuk a művelődési otthon fotószakkörét, amelynek felszabadulásunk 20. évfordulója előkészítésében szánunk jelentős szerepet.

-Általában művészeti szakköreink most az ifjúsági kulturális szemle illetve a felszabadulási évforduló jegyében látnak munkához.

Mi az otthon részéről minden tőlünk telhetőt biztosítunk, hogy a kettős cél érdekében végzett fáradozás jó szolgálatot tegyen a járásnak.”


7.p.”Nagy munka a Kisterenyei Állami Gazdaságban”

„Megkezdték a kukorica betakarítását a megye egyik legnagyobb kukoricatermelő mezőgazdasági nagyüzemében, a Kisterenyei Állami Gazdaságban. A mintegy hatszázötven hold kukorica betakarítása nem kis gondot okoz.

A betakarítás jelentős részét gépekkel végzik. A kombájn, a csőtörő gépek mellett azonban mintegy 100-110 kézi munkással is számolnak.

Gondoskodtak a betakarított termés tárolásáról is. Kisterenyén az idén elkészült az új kukorica góré, így ebben az üzemegységben több mint 70 vagon kukoricát tárolhatnak. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése