2014. január 12.

Nógrád XXVI. évf. 104. szám 1970. május 6.

4.p.”32 figura másfél négyzetméteren”
„Idősb. Szabó István szobrászművész jelenleg még félkész állapotban lévő alkotásán a paraszti élet valamennyi alakja képviselve van. (Szendrey Gábor felvétele)

Idősb. Szabó István, a Benczúrfalván élő Kossuth-díjas szobrászművész a salgótarjáni partizánemlékmű megalkotása után sem tette le a kezéből a vésőt és a kalapácsot. A szombathelyi pártszékház díszítésére most egy nagyméretű 205x80 centiméteres tölgyfareliefet készít, amelyen 13 alak teljesen, 16 pedig részben látható. A témát a művész szabadon, a paraszti életből választotta. A dombormű a közelmúltban lezajlott ’második földosztást’, a háztáji földek szétosztását ábrázolja.”

8.p.”Rendbe hozzák”
„Benczur Gyula 1912-től 1920-ig élt Dolányban, melyet halála után Benczúrfalvára kereszteltek át. A festőművész műtermét – melyben most idősb. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész dolgozik – eddig egyszer sem tatarozták.
Állapota, különösen a második világháborúban elszenvedett sérülései miatt, annyira megromlott, hogy benne a munka egyre nehezebbé vált. A tatarozás most folyik – a szobrászművész ezalatt, ha az idő engedi, a három helyiségből álló műterem-épület előtt dolgozik.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése