2014. január 24.

Nógrád XXVI. évf. 203. szám 1970. augusztus 30.

5.p.”Az alapoknál kezdte – A falusi orvos”   -  Csatai Erzsébet  -
„-Már húsz éve lenne? Érdekes, hogy rohan az idő. Szinte észre sem vettem. Így van ez, harminc felett már nem figyeli az ember az éveket. Csak legfeljebb azt, hogy fehéredik a haja, és gyakrabban kell megállni egy kis pihenőre.
A kisterenyei kettes számú körzeti orvosi rendelő várójában mint mindig, most is betegek ülnek. Csendes beszélgetés. Benn a rendelőben dr. Nádasdi László. Mellette az asztalnál felesége. Ő kezeli a kartonokat, írja a recepteket. Összeszokottan dolgoznak. Már évek, sőt évtizedek óta.
Nádasdi doktor kereken húsz esztendeje tanácstag. Először a községnél választották meg, aztán a salgótarjáni járási tanács tagja lett. Elnöke az egészségügyi állandó bizottságnak is.
Mint mindent, ezt is igen alaposan, lelkiismeretesen látja el.
-Pedig van mit csinálni. Tegnap is kinn voltam Somoskőujfalun, Maconkán, Verebélyben ellenőrizni a közös gazdaságok istállóit. Sokan nem értik miért teszem. A múltkor is valaki azt kérdezte: megfizetnek ezért téged? Mondtam neki, ezt az ember nem fizetésért csinálja. Erre azt mondta, akkor semmi értelme, bolond, aki ezt teszi. Ilyen dolgok is akadnak.
-Ma már szívesen fogadnak azok, akik évekkel ezelőtt még ellenségesen méregettek. Ez nagy szó. Én, aki végigcsináltam, elsősorban az eredményeket látom. Vagy vegyük a falusi italboltokat, presszókat. Szívós harcba került, amire eljutottunk odáig, hogy rendesen el is mossák azokat a poharakat. Persze érdemesebb a jelenről beszélni. Öröm látni, milyen elegáns bisztrók vannak a faluban. Dr. Nádasdi László négy esztendőt kivéve, amíg a balassagyarmati kórházban dolgozott, mindig körzeti orvos volt. Falun él, falusi emberek orvosa. Mondhatnánk azt is, hogy az egészségügy kiskatonája, ha szükség lenne ilyen megfogalmazásra.
Huszonnyolc évig dolgozott a kisterenyei egyes körzetben. Másfél éve helyezték át a kettesbe.
Felesége közbeszól:
-Azóta itt is megszoktuk. Az a fontos, hogy az ember szeresse a betegeket. Meg a munkáját. Mert azokat, akiket huszonnyolc éven keresztül gyógyított úgy ismerte, mint a nyitott könyvet.
-Évek tapasztalata ez. Ha egy betegem jön, alig kezd el beszélni, már szinte tudom, mit akar mondani, mire panaszkodik. Jönnek magánügyekkel is. Volt, hogy széthullóban lévő családot sikerült együtt tartani. Emberi segítőkészséggel, tanáccsal. Mert néha az többet jelent a legjobb orvosságnál.
Aztán a beszélgetés a mindennapi munkára terelődik.
A körzeti orvoshoz gyakran és sokfajta betegséggel jönnek.
-Ez a jó – vélekedik Nádasdi doktor -, az ember olyan gyakorlatot szerez, amit nem lehet pótolni. Nem bántam meg, hogy körzeti orvos lettem. Ha még tízszer kellene választanom, tizedszer is ezt választanám.
A Nádasdi házaspárnak öt gyermeke van. Nagyrészt felnőttek, kirepültek a családból. De három gyermek az édesapa hivatását folytatja. A két ikerlány közül az egyik elsőéves orvostanhallgató, a másik gyakorló évét tölti. A legkisebb fiú pedig kutató orvos akar lenni.
Kiteljesedett, boldog élet dr. Nádasdi Lászlóé. Nagy nagy nyugalom árad belőle. Talán azért van, hogy rendelőjében egyetlen hangos szó nem esik. Még akkor sem, ha a beteg ideges.
-A veszekedéshez két ember kell. Én mg sohasem vagyok a második.
Amikor magasabb beosztásba hívták, többször is nemet mondott. A válasz mindig ugyanaz volt. Nem változtatja a helyét, falusi körzeti orvos, de az is akar maradni.”

8.p.”A hagyományos CORDATIC-rallye mezőnye tegnap kétszer is megyénken haladt keresztül. A kisterenyei vasúti átjáró ezúttal is okozott néhány perc bosszúságot a versenyzőknek, képünkön a 61. rajtszámú kocsinak szerencséje volt, mert az átjáróba érkezéskor húzták fel a sorompót.
Koppány György felvétele


8.p.”Tanévkezdés”
„…Kisterenyén, Nagybátonyban, Szécsényben és Pásztón ugyancsak 9 órakor rendezik meg a tanévnyitót. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése