2014. január 24.

Nógrád XXVI. évf. 191. szám 1970. augusztus 17.

5.p.”Kenyér a bélyegen”   -  (barna)  -
„Az idős mester, a Kossuth-díjas Szabó István benczúrfalvi műterme megfiatalodott ezen a nyáron. Derűsebb, otthonosabb lett.
-Ilyen környezetben – mondja Pista bácsi – gyönyörűség a munka, s a látogatók, vendégek előtt sem kell szégyenkezni az elhanyagoltságért.
Idős Szabó Istvánt tisztelői nemcsak a megyéből, de az ország távoli helyéről, sőt külföldről is megkeresik, hogy alkotásainak gazdag tárában gyönyörködhessenek, az újabb művek formálódásának néhány pillanatát elleshessék.
Nemrég fejezte be egy sokalakos dombormű faragását a szombathelyi új pártszékház részére, s örül, hogy a megrendelők megelégedéssel fogadták az alkotást.
Részt vesz-e az avató ünnepségen? – kérdezem, de tagadóan rázza a fejét.
-A baleset óta – mondja aztán – csak a legszükségesebb alkalmakon mozdulok el hazulról. Korán kelek, késő estig vagyok fenn, napjaimat a munka tölti bel. Pótolom a sorozatok hiányzó darabjait, amelyek elkerültek tőlem, a műteremből. Azonkívül persze új kompozíciók is készülnek; a népviseleti, meg a paraszti sorozat, a régi eltűnő paraszti életformáról.
-Mik például a pótlásra várók?
-Hát. … többek között az őrhalmi menyecske szobra, amely Kanadába került. A Kaszavásárló, melyet a szolnoki múzeum vett meg.
Pótolom a hiányzó néprajzi szobrokat, most faragom a Rőzsehordó asszonyt, s egyéb feladataim is akadnak. Lesz például egy sürgős munkám a salgótarjáni új szovjet emlékműre bronzcímert mintázok.
Említem, hogy hírek szerint meg akarja mintázni a megye immár országosan ismert népművész asszonyait?
-A hír – erősíti meg – csakugyan igaz, de a kiszemelteknek mostanában oly zsúfolt a programjuk különféle országos rendezvényeken, hogy nehéz az időpontot egyeztetni, mintázáshoz ültetni őket. Az elgondolást azonban amint lehet, valóra váltom.
-Mutatok valami érdekeset – folytatja, aztán miközben az asztalhoz vezet. Borítékok között keresgél s egyikből egy postabélyeg fotokópiáját nyújtja át. Az egyforintos bélyegen Kenyér című szoborkompozíciójának fényképmása díszlik. Vertel József grafikus iparművész ízlése kompozíciójába fogva – Megkeresett a posta vezérigazgatósága: engedjek fényképet készíteni a szoborról. Örömmel hozzájárultam. A bélyeg szeptember 21-én a FAO Budapesten tartandó VII. európai regionális konferenciája alkalmából kerül forgalomba. Nemrégiben a televízió is megkeresett, riportfilmet készített rólam. Palócföldön című műsorához, - ez tudomásom szerint szeptemberben jut nyilvánosság elé. Hogy a munka mellett mivel telnek napjai, pihenő órái?
Aki ismeri őt, annak nem meglepő a válasz:
-Nekem a munka a legjobb pihenés. Ha nem mintázok éppen, akkor – mint most – a cimbalmomat reparálom. Öreg volt rajta a tőke, repedezett, a cimbalomnak pedig a tőke a lelke.
Kitűnő repülőgép deszkát kaptam, abból készítem az újat. Ez megint eltart majd vagy kétszáz esztendeig. Nem lesz gondja vele az unokámnak sem. Hát így pihenek én, látod!”

8.p.”Ketten indultak világgá”
„Salgótarjánban a Nemzeti étteremben találkozott K. I. 36 éves kisterenyei és M. M. 41 éves salgótarjáni segédmunkás. … A magyar határt Somoskőujfalunál lépték át, s mivel ittasak voltak, a búzában töltötték az éjszakát. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése