2014. január 10.

Nógrád XXVI. évf. 64. szám 1970. március 17.

4.p.”Becsülettel a hazáért – Obsitosok Kisterenyén”   -  (pataki)  -
„Március 15-én vasárnap az 1848-as polgári forradalom évfordulóján Kisterenyén az egykori urasági kastélyban – a mai művelődési házban – 193 ötven évét betöltött ’öreg harcosnak’ kiosztották az obsitot. Nem volt véletlen a terenyei ünnepség, és a nagy történelmi évforduló időpontjának egybeesése. Dr. Mezőváry Gyula alezeredes, a megyei kiegészítő parancsnokság vezetője elmondta, hogy a katonabúcsúztatót mindenütt igyekeznek összekapcsolni a jelentősebb évfordulókkal, mert ezzel kis kifejezni szeretnék az esemény jelentőségét.
Inkább üröm
…semmint öröm az obsitosztás.
Az ünnepélyes búcsúztatásra érkezett alezredest két rövid kabátos, fekete kucsmás, bajuszos ember szólítja meg a művelődési ház előtti park bejáratánál. Szabályosan, feszesen jelentkeznek és eltávozást kérnek. A két Danyi nyugdíjas bányász, unokatestvérek, mindketten 1919-ben születtek.
-Két buszt küldött értük az Agárdi Állami Gazdaság. Itt a tavasz, nyitni kell a szőlőket, és az agárdiak számítanak ránk. A Danyiak fél lábbal már úton vannak, hümmögnek, krákognak, nem szívesen hagyják itt az ünnepséget,  a sok pajtást, akikkel valamikor együtt szolgáltak. Ünnepi és ritka alkalom az obsitosztás, egyszer van az életben, ugyanúgy, mint a születés vagy a halál, amit a ’szerencséseknek’ a mostani kiszolgált katonáknak sikerült elkerülniük. Pedig volt rá alkalom, akár a Don-kanyarnál is elég. A Danyiak ügyében azonnal intézkedik az alezredes – soron kívül megkapják a díszes emléklapot, és a kopott katonakönyvet.
Jó kézben
A kisterenyei ünnepségre a Karancs-völgyi községeket kivéve tulajdonképpen a salgótarjáni járás területén élő idős katonákat mozgósították. A 205 behívott közül mindössze 12 nem jelent meg. Bent, a művelődési ház színpadán már fellépésre készül a helyi általános iskola irodalmi színpada és a nemrég újra szerveződött és igazán figyelemreméltó palóc együttes, amelyet egy egyszerű asszony, az őstehetségű Kómár Sándorné vezet. …”

7.p.”Tiszaszederkény – Kisterenye 2:1
Tiszaszederkény  1000 néző”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése