2014. január 10.

Nógrád XXVI. évf. 48. szám 1970. február 26.

1.p.”A kisterenyei gimnáziumban kapott elhelyezést az ifjúsági filmtár, ahol jelenleg 800 darab filmet őriznek és kölcsönöznek különböző iskoláknak.”


3.p.”Bizakodóbb a hangulat a kisterenyei vegyesüzemben”   - B. J.  -
„Négy éve alakult a Nógrádi Szénbányák kisterenyei vegyesüzeme. Fő feladatát fűrészáru előállításában és a ládagyártásban határozták meg. Az indulás körülményei nem voltak a legideálisabbak. Üzembe helyezése másfél hónapot késett. Kevés volt a szakmunkásuk. Év közben 75 faipari gépkezelőt iskoláztak be saját erőből. Kezdetben még az alapgépeik is hiányoztak, később pedig a sorozatos vagonhiány okozott értékesítési gondokat. Az üzemből 44 millió 676 ezer forint termelési érték elérését várták úgy, hogy 197 ezer forint nyereséget is hozzon a közös kasszába.
Sokáig kétes volt ez a tervteljesítés a már említett okok miatt. A gépek egymás után érkeztek. Tavaly négy új szalagfűrész, egy csehszlovák gyártmányú sorozatvágó, egy páros szélezőgép és a házilag készített gatter üzembe helyezésére került sor. Év végére több mint 600 ezer forint értékkel sikerült túlteljesíteniük a tervet és 666 ezer forint nyereséget is elértek. A siker nem takarta el a hibákat. A kisterenyei fűrészüzemnél elégedettek az anyagkihozatallal, a gyümölcsösládák gyártásánál a gazdaságossággal. Idei tervük is szorítja őket, hiszen már 62 millió forint termelési értéket várnak a kisterenyei vegyesüzemtől a Nógrádi Szénbányáknál, és legalább egymillió 600 ezer forint nyereséget.
Tennivaló, megoldásra váró gond bőven van. Növelni akarják a termelékenységet, javítani az anyagkihozatalt, csökkenteni a gépek állásidejét. Az első lépéseket már megtették, és erről Simon Gyula főmérnöktől a következőket tudtuk meg:
-Az anyagkihozatal javítása érdekében új technológiát dolgoztunk ki. Rönkátmérő szerint minták készítettünk, milyen legyen a fűrészlaposztás, hogy a veszteséget a lehető legkisebbre csökkentsük. Február elseje óta ezt az új technológiát alkalmazzuk.
-Alapgépeinknél a két plusz egy műszakos termelésre tértünk át. Ez azt jelenti, hogy két műszakban termelnek a gépek, éjszaka pedig az előkészítést, takarítást, az esetleges karbantartást végezzük el. Így a kiseső időket egy műszakra hoztuk össze, amikor nem jár a gép és ez még villamosenergia – megtakarítást is jelent. Korábban a három műszakos termelésnél a gatterok naponta átlag 15 órát üzemeltek és 85-90 köbméter rönköt vágtak fel. Mióta az új munkarendet alkalmazzuk, 110-120 köbméter nap teljesítményt is elérünk - mondja a főmérnök.
-Nehéz az anyagmozgatás és az idén ezen is változtatni akarnak. Egy rönkrakodó Dutrát és egy vagonrakó darut már megrendeltünk. A házilag készítendő láncpálya tervezés alatt áll. Ezzel viszont a kézi csillézést szeretnénk megszűntetni. A csarnokon belül az anyagmozgatást egyrészt targoncákkal, másrészt görgősorok kiépítésével akarjuk megoldani. Javítani szeretnénk a rönkhasító szalagfűrész termelési feltételeit és régi gépeinket fokozatosan felszerelni az újabb előírásoknak megfelelő biztonsági berendezéseket. A mi munkánk ugyanis eléggé életveszélyes és ezért  a munka biztonsága elsőrendű követelmény – mondja a főmérnök.
A legközvetlenebb tervekről, feladatokról esett csak szó Kisterenyén, olyanokról, amelyeknek megvalósításához már hozzáfogtak.
Örökösen visszatérő téma itt a távolabbi jövő is. Elképzeléseink vannak a még sok gondot okozó fűrészpor hasznosítására. Nagy mennyiség gyűlt már össze, aminek értékesítése még megoldatlan. Ezenkívül az egyéb fahulladékok hasznosítása is foglalkoztatja a műszakiakat. A különféle hulladékból előállítható falburkoló elemekből már néhány kísérleti darabbal is lehet találkozni, egy dolog biztos: az idén a tavalyinál lényegesen kedvezőbb körülmények között kezdték az új évet, mint tavaly és ez a munka lendületére is kihatott. Sokkal bizakodóbb a hangulat az üzemben, a második év kilátásai valóban jobban az elsőnél.”

6.p.”Nógrádi emléktáblák”
„A Tiszán innen – Dunán túl felszabadulási rádióvetélkedőre való felkészülés programjaként a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola honismereti szakkör összeállította a Nógrád megyében található emléktáblák jegyzékét. E szerint a megyében a következő helységekben találunk emléktáblát … Kisterenye …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése