2014. január 12.

Nógrád XXVIl. évf. 121. szám 1970. május 26.

5.p.”Palóctalálkozó Parádon”   -  F. L.   -
„A kisterenyei ÁFÉSZ néptánccsoportja nagy sikert aratott a parádi 5. palócnapon. (Szabó Lajos felvétele)


Valamikor megszégyenítő volt, ha valakire azt mondták, hogy palóc. Egy emberöltővel ezelőtt a kétmillió koldust paraszként emlegették, a társadalmi ranglétra legalsó fokáról is igyekeztek letaszítani a nemzetiségiket és mindazokat, akik valamilyen nyelvjárást beszéltek.
Vasárnap mégis legalább tízezer ember vallotta magát palócnak, vidám nótaszóval, táncolva vonultak fel Parádfürdőn, az immár ötödször megrendezett palócnapon.
A múlt és a jelen tükröződött, amikor az egyik vontató pótkocsiján fejszével, fűrésszel dolgozó favágókat láthatunk, de mögöttük vonultak az erdőgazdaságok mai korszerű gépei. A Dutra-traktor és a lánctalpas előtt szánalmasan kicsinynek és törékenynek tűnt apáink és nagyapáink faekéje. Idős, cserzett bőrű parasztasszony, marokszedő sarlót vitt, vászonlepedőben hátán cipelte kicsiny gyermekét. Valamikor megszokott, mindennapi kép volt ez, de ma már csak az idősebbek emlékeznek arra az időre, amikor a kapálás és aratás közben a szántóföldön szültek az anyák és a kukoricaföld végében szoptatták gyermeküket. Hol volt akkor még a csecsemőotthon, vagy szülhetett kórházban? Mintha a múlt keserűségét akarták volna feledtetni, színes hímzett ruhában jöttek a recskiek, parádiak, Bodony, Mátraballa, Sirok, Pétervására, de még a távolabbi Felsőtárkány fiataljai és idősebb asszonyai, férfiai. A fúvószenekarok pattogós csárdást játszottak és önfeledten táncoltak végig az úton, amerre vonult a menet. Közel egy évszázaddal ezelőtt viselt ruhák kerültek elő, vagy megcsináltatták annak hű mását. Régi palócházakat varázsolt elő, - teljes berendezéssel együtt – a hagyományt őrző szeretetet.
Szívből jövő jókedvvel énekelt és táncolt vasárnap Parádon a palócföldi nép. Úgy tűnt a hagyományokat, a régi szerszámokat, ruhákat és lakásberendezéseket tudatosan becsülik. Nemcsak azért, mert ma már kevés van ezekből, de sokkal inkább azért, mert a múlt felidézése megmutatja, hogy hol tartunk ma és bizalommal nézhetünk a jövő elé.
Közel két óra hosszáig tartott a színes, vidám felvonulás, az ősi fák alatt szállt a dal. A menetben Nógrád megyeiek nem vettek részt, az emelvényről, az üdülő parkjából nézték Heves megyei szomszédaikat, de később örömmel láttunk a szabadtéri színpadon a Nógrád megyei táncosokat.
Vasárnap ötödször rendeztek Parádon palócnapot, ezért mondhatjuk, hogy immár hagyomány lett ez a találkozó. Érdemes lenne most már gondolkodni azon, hogy a következő palócnapi programot hogyan lehetne gazdagítani. Milyen érdekes lenne, ha Heves és Nógrád megye népi táncosai, kórusai és népdalénekesei egymással versengve lépnének fel. A szomszédos községek találkozója nagyszerű alkalom lenne a népművészet és a hagyományok ápolására.


A mai járműveken a múlt vonult előttünk. A századforduló palóc szokásait, a magasra vetett ágyat és a lányok díszes ruháit láthattuk.”

7.p.”Lelkesedés és taktikai fegyelem”    - Győri László  -
„Kisterenye – Nagybátony 2:1
Kisterenye, 1500 néző
Kisterenyei Bányász: HorváthKirály, Bibók, OroszGaiger, MártonTarlósi, Szeberényi, Nagymajdon, Kovács, Taliga. Edző: Dávid Róbert. …
…Tapogatózó játékkal kezdődött a mérkőzés. Az első negyedóra után változatos, de közepes iramú és színvonalú lett a küzdelem. …
…A II. félidőben mindkét csapat erősebb iramot diktált. A két kapu sokszor forgott veszélyben. …
A 85. percben Nagymajdon kiugrott, és ballal 18 m-ről óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba. …
…A nagyobb fegyelemmel játszó Kisterenyei Bányász megérdemelten szerezte meg a győzelmet. …”

8.p.”Tűzoltóverseny Mátraverebélyben”
„Nagy érdeklődés mellett Mátraverebélyben rendezték meg a salgótarjáni járás tűzoltóinak versenyét. Az ünnepélyes megnyitóra 77 községi és üzemi raj sorakozott fel. Dicsérni kell az önkéntes tűzoltók teljesítményét, akik a verseny során jó szakmai felkészültségről tettek tanúbizonyságot. A több órás összecsapás győztesei és helyezettjei a következők: … Az ifjúsági községi fiúrajok 400-as kmf-szerelésben Somoskőujfalu győzött Mátraverebély előtt. Kocsifecskendő-szerelésben Kisterenye nyert, s megelőzte Ceredet. … A győztesek és helyezettek értékes díjakat kaptak.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése