2014. január 12.

Nógrád XXVI. évf. 120. szám 1970. május 24.

7.p.”Az alkotó - nem pihen”  -  (barna)  -
„Nem pihen az idős mester, idős Szabó István új művével, a Lapátoló bányásszal (Koppány György felvétele)


A Meszes lankáján az impozáns partizánemlékmű, id. Szabó István Kossuth-díjas szobrász alkotása ezüst fénnyel ragyog a tavaszi napsugárban.
Az idős művész bencsúrfalvi műterme előtt üldögélünk, és előbb Madách szavait idézem kérdezés helyett:
-’Be van fejezve a nagy mű, igen
A gép forog, az alkotó pihen.’
-Pihen-e az alkotó?
Pista bácsi mosolyog. Derűs a kedve: együtt a család, itthon van a pesti művésszé lett Pisti fiú, Marci a kisunoka. Most jó az öreg kedve.
-Pihenni? … Nincsen ilyen. Alig várom, hogy befejezzem a megbízásos munkámat, melyet Szombathelytől vállaltam. Persze mindig van egy-egy időszak az életemben, amikor nyugalmasabbak a napjaim – ez meglátszik a munkán, az alkotásokon is. Most, a műterem renoválása miatt jó ideje felfordulás van körülöttem, de jólesik majd megszépült környezetben dolgozni. A járási tanács jóvoltából minden újjá születik körülöttem.
A műterem előtt, kecskelábú asztalon hatalmas farönkből vágott, araszos vastagságú lap, melyből domborművű figurák sejlenek elő.
-A szombathelyi megbízatás – magyarázza, a pártszékház belső díszítésére. Ha elfogadják.
-Miért ne fogadnák?
-Mindenképpen szombathelyi példát akartam, végül mégis egy általánosabb mezőgazdasági témánál kötöttem ki. Sokfigurás kompozíció lesz a földosztásról. Kalapból húzzák a cédulát az igénylők. A központi alakok mellett helyezkednek el a jellegzetes falusi típusok: a mezőőr, a kapások csoportja, a gyalogmunkás, fogatos, mesterember, a pásztoremberek, a juhász, a kondás.
-És emellett?
-Készülök az őszi, budapesti jubileumi tárlatra.
Meg akarom faragni körtefába és márványba Ágasvári Sándorné, a kisterenyei népművész és a Röpülj páva országos népdalvetélkedőben nagy sikerrel szereplő karancskeszi Petróczy Andrásné portréját népviseletben. Nemrég faragtam egy kisebb bányászfigurát és folytatom a már korábban elkezdett mezőgazdasági témájú kompozíciósorozatomat is. Ezt a hónapot még a műterem renoválásával kapcsolatos tennivalókra és rendezkedésre szánom, de júniustól nyugalmasan dolgozhatok.
Rövid szemlélődés után invitál Benczur Gyula egykori műtermébe, az ő mai alkotó otthonába.
-Az emberek – állapítja meg elismerően – nagy odaadással dolgoznak, igazán beleadnak minden szükséges anyagot, úgy, hogy az én életemben már aligha szorul restaurálásra az épület. A brigádvezető, Tornyos József kedves szomszédom, minden szükségeset kiharcol a munkához. Még él az öreg Zsíros bácsi, aki itt dolgozott Benczurnak, amikor az épült a műterem. Emlegeti is: meghagyta nekik az építész, úgy csináljanak mindent, hogy nagy nagy művésznek lesz. Ma is abban a szellemben megy a dolog. Csak a gazda, a művész változott.
Még néhány nap, s a műterem újból benépesül Pista bácsi alkotásaival, megtelik az alkotó-munka zajával.
-Nagy öröm, nagy ajándék ez nekem. Nem kell pironkodnom a vendégek, látogatók előtt az elhanyagoltságért. A megújult környezetben pedig még a munka is könnyebben megy. Tervem bőségesen van, a mezőgazdasági sorozat hosszabb távra szóló feladatot ad, s alig várom, hogy komolyan hozzáláthassak. Be van fejezve a nagy mű, igen. …
A nógrádi partizánok emlékét idéző, fémtestű emberóriás, ott csillog a tavaszi fényben a salgótarjáni Meszes oldalán. Pista bácsi, az alkotó azonban nem pihen. Tervekben kifogyhatatlan és munkában fáradhatatlan ő.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése