2013. augusztus 30.

Nógrád XX. évf. 63. szám 1964. április 25.


3.p.”Csatát kell nyerni”  - Bobál Gyula -
Szabó Tibor a Kisterenyei Gépállomás agronómusa egy nagy térképre különböző jeleket rajzol. Ikszet, karikát, háromszöget és melléjük számokat ír. Tíz, öt, húsz, hatvan. Ennél magasabbat nem. Csak ő érti mit jelentenek ezek a számok. Megnézi óráját és elindul. Az udvaron útra készen áll - ahogy ők szokták nevezni a terepjáró autójukat - a ’romboló’. 
Elindul.Tizenhárom éve minden tavasszal esténként útra kel az agronómus. Mert kint a határban várják őt a traktorosok, akiknek az alkonyat ilyenkor nem jelenti a munka végét. Nádújfalu, Nemti határa csendes, már itt végeztek. A Mátra aljában két fénypont bukdácsolt. Megállnak és hallgatják a motor zúgását. Az agronómus belelapoz kis jegyzetfüzetébe. Öt hold -
- olvassa félhangon. - Itt már ma végeznek - mondja a gépkocsivezetőnek. A kocsi megfordul és elindulnak a Lucfalvai völgybe. A térképen leírt magasabb számok is ezt a völgyet jelezték. Az utasítás szerint ezen a területen négy gépnek kell dolgoznia. Pálik MihálynakBalla Imrének a lánctalpasokkal, Magulya Andrásnak a D4K-val és Szluka Jánosnak Utossal. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése