2013. augusztus 23.

Nógrádi Népújság XIX. évf. 69. szám 1963. augusztus 28.


3.p.”A hatvanéves Pista bácsi”  - Barna Tibor –
„Hogy mivé nőhet világunkban egy valahai uradalmi ácsmester fia, arra a benczúrfalvi idős Szabó István is példaképünk lehet.

Magas Cered község cselédsorsú nyomorúságából fagyasztó tél kergette le az alig néhány hónapos Pista gyerekkel, meg a faragott, huszáros bölcsővel a jobb élet utáni reményben egy régi-régi karácsonykörüli napon. Tábort vert a család Márkházán, néhány esztendőre s itt, a zsellérek, summások sors-szomszédaként kezdődött a világgal való ismerkedése az apró legénykének. A Tarján patak egy bakterház és őre vésődtek fel kedves, örök emlékként. Vasárnaponkénti látogatások a rokkant bakternál, aludttej köcsögök izgató illata.

1910. január első napján már Kisterenyén találjuk a szaporodó családot, a kendergát major kétszobás, -akkori szemmel úrinak ítélt lakásában. Földművelők és bányász emberek a Szabó család barátai.

Pistának érdekes, ügyeskedő hajlandóságai vannak: rajzokkal mintázza be a majorság falait, az apja műhelyében ügyes tolltartókat fabrikál, ceruzavégre kapja az ókullárés öreg segédet, oly élethűen, hogy megmosolyogtatja vele a főintézőt, s tőle kapja a művészi alkotást illető első honoráriumot, a húszkoronás aranyat.

…Mindezeket a 60 esztendős Szabó Pista bácsi öreges betűkkel papírra vetett emlékirataiban olvasgatom most nagy megilletődéssel. Az egész küzdelmes élet minden jelentős állomását végigutazza ez az emlékezés, egész a teljes elismerést és minden múltbeli kudarcért és sikertelenségért elégtételt adó Kossuth-díjig, amelynek jelvénye 1959-ben idős Szabó Istvánt is a legkiválóbbak közé emelte.

1903. augusztus 29. Ekkor született, 1963. augusztus 29. – ekkor ünnepeljük tisztelettel, szeretettel, becsülettel, elismeréssel és büszkeséggel Nógrád hírneves fiát, a falusi ács művésszé nőtt másodszülöttét, idős Szabó Istvánt, szívesebben mondva Pista bácsit, aki a pályakezdés óta mindmáig, pályája delelőjéig, minden új és új művében a dolgozó embert halhatatlanítja.”




(Iványi Ödön szénrajza)
 

7.p.”Hírek”

„-Szeptember 6-án délelőtt 10 órakor Kisterenyén sorsolják a lottót. A sorsolás helye a népkertben a szabadtéri színpadon, kedvezőtlen időjárás esetén a művelődési házban lesz.”
 
7.p.”Harminc év a boldogság szolgálatában”  - Vincze Istvánné  -

„Egy hónapja a kisterenyei tanácsházán nyitottak meg egy termet, ahol mindig tavasz van. Falait különös gonddal festették derűs virágosra. A mennyezetre modern csillárt akasztottak, a falakra néhány egyszerű képet. Az égő vörös terítővel fedett asztalon zöldben pompázó virágok. És a fiatalok – mert hiszen ezt a termet nékik szépítették, - Mendelssohn Nászindulójának csodálatosan szép dallamára végiglépkednek az asztalhoz futó szőnyegen, ahol már várja őket Somogyi László anyakönyvvezető.

Az idén már 21 fiatal párt hozott az anyakönyvvezető asztalához az őszinte szerelem, s frigyüket Somogyi László törvényesítette.

-Harminc esztendeje vagyok a boldogság szolgálatában…- mondja, - s 1945. óta anyakönyvezek Kisterenyén.

Ezalatt az idő alatt megszámlálhatatlanul sok fiatal párt engedett a házasélet útjára és egyetlen egyszer sem mulasztotta el megrakni tarsolyukat őszinte jókívánságokkal. Sok örömet, boldogságot és hosszú életet kívánok mindig a fiataloknak, akik egyenesen az anyakönyvvezetőtől indultak a bizonytalan életnek, summásnak szegődve valamelyik uradalomba. Pedig a fiatalok akkor is vágytak a boldogságra.

-Most könnyebb a párválasztás a családalapítás gondja is, - tér vissza az emlékezés útjáról Somogyi László – És az ünnepi asztalnál  sok fiatalnak el is mondom ezeket, hogy emlékezzenek…

Ma a fiatalok igazán szabadon választhatják meg élettársukat és ez nemcsak örömet, nagyobb felelősséget is jelent.

-Most már nem a földdel rendelkező fiatalember, leány a jó parti és még csak az sem, akik a vasútnál dolgozik, mert az biztos állást, később nyugdíjat jelent. …De ha mégis osztályozni akarnánk melyik szakma vezet, talán a bányászt tenném az első helyre.

Aztán egyre többen nézik azt is, milyen a menyasszony, vőlegény műveltséggel szemben támasztott igénye. De hát ez sem törvényszerű – mosolyodik el. – Éppen a napokban adtam össze két fiatalt. A vőlegény vegyésztechnikus volt, a menyasszony pedig az egyik bányaüzemnél segédmunkásként dolgozik.

Később az egészen fiatal korosztály házasságáról beszélgetünk, amely az utóbbi időben szinte ugrásszerűen megnövekedett Kisterenyén is.

-Nem azért tiltakozom ez ellen – magyarázza, - hogy ezek a házasságok törvényszerűen néhány hónap, év után válással végződnek majd.

a házasságkötés véleményem szerint nemcsak egy szép emlékű nap. Sokkal több annál. Ez az első lépés a családalapítás felé, ami nagyon nagy felelősség. Most is van nálunk két egészen fiatal pár kérvénye. A menyasszonyok 15-16 évesek. Hát hol van itt még a felelősség? De a szülők nem nyugodtak bele a gyámhatóság válaszába. A minisztériumig vitték az ügyet.

Aztán arról beszél, hogyan vállal részt az egyén gondjaiból, örömeiből a társadalom itt Kisterenyén a tanács. Az ezreseket sorolja, amelyből a házasságkötő termet varázsolták és amelyekből még függöny kerül a mezítelen ablakokra, örökzöld pálmák a két sarokba és valamivel rendesebb szőnyegek a padlóra, a mostaninál. Csinosítják, kényelmesebbé, szebbé teszik a községben a bölcsődét és az iskolát is. Így gondoskodnak, teszik könnyebbé az ifjú házasok munkáját, éltét később is.

A beszélgetés óta Somogyi László anyakönyvvezető egészen biztos már új esküvőre készülőtik. Mert az idő utolérhetetlen iramban szalad. Sokan azok közül, akiket összeadott, talán már el is veszítették megsárgult házasságlevelüket. Mert harminc év nagy idő! anyakönyvvezetőnek is. Az éveket az öröm színesíti meg, amelyet akkor érez, ha látja, hogy a fiatalok, akiket összeadott megértésben, boldogságban élnek.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése