2013. augusztus 11.

Nógrádi Népújság XIX. évf. 26. szám 1963. március 30.



3.p.”Döcögő vonatok helyett gyorsított járatok – Újjászületett a 72 éves vasúti pálya” 

„Aki évekkel ezelőtt gyakran megjárta már Salgótarján-Hatvan között az utat, még emlékezetében él a döcögő vasút, s érzékelni tudja, akkor mennyivel több időt töltött vonaton, mint ma. A hét évtizedes vasúti pálya már régen megért a felújításra, s helyette 1962-ben korszerű, hézagmentes pályát raktak le az 58 kilométeres vasúti szakaszon. … 
…Egyébként az építésen dolgozó három csoport közül a Salgótarján és Nagybátony közötti szakasz vasútépítőit csütörtökön Kisterenyén már elbocsátották. …” 

3.p.”Idős Szabó István gyűjteményes tárlata” 
„A hatvan esztendős benczurfalvi mester, Kossuth-díjas szobrászművészünk idős Szabó István gyűjteményes kiállítása nyílik meg ma, szombaton délben a budapesti Műcsarnokban. Egy termékeny élet alkotásainak legszebb darabjait láthatjuk itt ezúttal együtt; alkotások, amelyeknek összessége önéletrajzként beszél a közönséghez. 
Idős Szabó István művészete a palócföld, a nógrádi bányászélet ihletéséből merítette mindig, szereti ma is a szépségeit és erejét. Ennek a szülőtájnak az életéről, népéről szólnak a művek, s szinte időrendi láncolatában tárja elénk az alkotások a bányászélet múltját, jelenét, fejlődését, tragikus vagy idilli módon megkapó mozzanatait. 
Fába faragott, anyagba formált vallomások ezek a szobrok az elmúlt korszakokról s a jelenről s ezért jelentenek mindenki számára bensőséges élményt. 
Ennek az élményt nyújtó kifejező erőnek köszönheti idős Szabó István, hogy neve ismerősként cseng határainkon túl, a szomszédos Csehszlovákiában, a Szovjetunióban, sőt az Egyesült Államokban is.ű 
A ma megnyíló gyűjteményes kiállításon helyet kap legújabb, méreteiben is jelentős alkotása a Rákóczi-tölgyből mintázott Lenin szobra, amelyen közel egy esztendeig dolgozott a mester. Bizonyos, hogy művészete a Műcsarnok látogatói körében újabb elismerést szerez s ezzel a Nógrád megyei alkotó művészet hírnevét is tovább erősíti.”





7.p.”Hírek” 
„A kisdobos próba első fokozatát tették le az elmúlt napokban a kisterenyei általános iskola apróságai. Balogh József tanár köszöntő szavai után kedves műsorral mutatták be, hogyan viselkedjen és éljen a kisdobos.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése