2013. augusztus 11.

Nógrádi Népújság XIX. évf. 21. szám 1963. március 13.



7.p.”Hírek”

„-Befejeződtek a gépállomásokon a tavaszi gépszemlék. Az utolsó szemlére a múlt héten került sor a Kisterenyei Gépállomáson.”


7.p.”Túlteljesíti az első negyedéves állatértékesítési tervét a Kisterenyei Állami Gazdaság”

„A Kisterenyei Állami Gazdaságban az idei nehéz tél ellenére is igen jó eredményeket értek el a sertés és marhahizlalásban. A gazdaság szakemberei előre kiszámították, hogy az egyes takarmányféleségek meddig lesznek elegendők s ennek megfelelően osztották be. Ha szűkebben is, de terv szerint, állandó takarmányozással változtatás nélkül etettek.

Ezzel a módszerrel sikerült az első negyedéves állattenyésztési terv teljesítését biztosítani. A gazdaság eddig 42 darab növendékmarhát, 135 darab hízott sertést, 360 darab pecsenyebárányt és 128000 liter tejet értékesített illetve a társgazdaságok számára 18 darab szarvasmarhát, 50 darab hízott sertést, 65000 liter tejet. Tehát mindenből túlteljesítették tervüket. Ezenkívül értékesítenek még 200 darab tejesbárányt is.

a gazdaság arra törekszik hogy minél magasabb árat kapjon a termékeiért, éppen ezért elsősorban az extrém és első osztályú minőségű elérését, valamint nagyobb súlyú állatok előállítást biztosítják.

A hizlalást úgy irányítják, hogy szarvasmarhából 20, sertésből pedig 50 darabnál többen adnak el egyszerre, mert ebben az esetben a legmagasabb nagyüzemi felárat kapják. Az eddigi értékesítés több mint egymillió háromszázezer forint bevételt eredményezett a gazdaságnak. A jó eredmények érdekében a későbbi tervszerű takarmányozáshoz a szakemberek kiszámították az egyes telepek zöldtakarmány igényét és ennek megfelelően biztosítják a telepek részére a takarmánytermő területet. Így a zöldfutószalag mellett még bőséges takarmányválasztékra is számítanak.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése