2013. augusztus 30.

Nógrád XX. évf. 80. szám 1964. május 16.


3.p.”A feltárási munka – Gyorsításra van szükség a Kisterenyei Bányaüzemben”  - B.J.  -
„A Kisterenyei Bányaüzemben ebben az évben eddig már nagyon sok tonna szénnel adós esedékes tervéből. A tartozás legfőbb oka, hogy hiányoznak a jó munkahelyek, a bányák egy része kifogyott, helyettük pedig nincs elegendő terület a termelésre. Ezekről a gondokról érdeklődtünk Nagy Gyula elvtárstól, a kisterenyei Bányaüzem főmérnökétől, aki a következőket mondta el.
-A kisterenyei szénmedencében a korábbi években gyenge volt a kutató, feltáró tevékenység. Az újlaki területen egyrészt a 21. számú műút és a mellette beépített területek alatti részen leállították a termelést. Hosszú időbe tellett, amíg megkaptuk az engedélyt az ott elterülő széntelepek kifejtéséhez. Egy másik ok, hogy a korábban felbecsült telepeket is fel kellett adni. A 3-as telepen még jelenleg kis kutatjuk, de itt már vágathajtás van.
A kisterenyei körzetben várható volt a teljes kimerülés. A tekei bányában például a nyilvántartott szénvagyon lefejtése már 1962-ben befejeződött, de itt is újabb területeket vizsgáltunk meg. Van még szén, vékony, vetős telep ugyan és nagyon kedvezőtlen geológiai viszonyok között,de a feltárást azért folytatjuk, mert innen mintegy kétszázezer tonna szenet remélünk.
-A Pócsháza I. akna nyilvántartott szénvagyona is kifogyott. Itt is végeztünk további kutatásokat, de nem jutottuk eredményre, megkezdtük a felszámolást. Hiba volt az is, hogy Pócsháza II. akna feltárását anyagi keret hiányában csak tavaly kezdtük meg. Itt a tervezettnél nagyobb ütemben halad a feltárás, viszont gyengébb minőségű szenet kapunk, mint amilyent előre terveztünk.A jövő év elejére Csigabánya is kimerül. Tavaly még 36 vagon szenet adott naponta, ma már csak 20-22 vagont termel. Itt is van mit tenni. A vasút védpillérét sakktáblaszerűen ciklusfejtéssel és tömedékeléssel akarjuk kiszedni. Ez a szén mintegy 120 méter mélységben van. A kimerült bányák miatt 45 ember kénytelenek voltunk átengedni a mizserfai bányaüzemhez, ahol tudnak számukra munkát biztosítani.
Nagyon nehéz megszokni, de sajnos valóság, hogy a kisterenyei szénmedence kimerülőben van. A bányaüzem jövője az újlaki és a tordasi rész. Tordason a szakmai terv szerint betervezett munkák jól haladnak. Teljesítik is a tervet és gyorsítják a feltárási munkákat.
Ennek a bányának a távlati terv szerint napi 40-50 vagonos hozamra kell fejlődnie. Hogy az előkészítéseket meggyorsítsuk, május elején a beruházási munkákat átadtuk az aknamélyítő vállalatnak. Az újlakai területen nagyon körülményes a feltárás. ...
...Ezen a részen vagy húsz évre szóló szénmező van, tehát Kisterenye jövője szempontjából igen jelentős.
Sajnos idei tervünket nem tudjuk teljesíteni, bár mindent elkövetünk, hogy a termelésből kiesett bányamezők helyett minél előbb újabbak kerüljenek művelés alá. A munkahelyekre telepített dolgozók 63 százaléka feltárási munkát végez. …
…Legnagyobb baj, hogy nagoyk sok a meddő, így a tervezettnél sokkal több műszakot használunk fel. A napi 100-1100 csille szén mellett felszínre kell szállítani 500-600 csille meddő anyagot is. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy naponta 80-100 csille meddőt válogatnak ki az osztályozók, kitűnik, hogy milyen körülmények között kell termelünk. A feltárási munkát nagyon zavarják a rossz geológiai viszonyok és az is, hogy a Th-íveket nem kapjuk meg időben. Emiatt sokszor le kell állítani a feltárási munkát. Igyekszünk azonban úrrá lenni a gondokon és amennyire csak lehet, gyorsítani a feltárást, újabb széntelepek előkészítését a művelésre – fejezte be a tájékoztatást Nagy Gyula főmérnök.”

7.p.”Hírek”
„Kisterenyén, június 2-án országos állatvásár lesz …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése