2014. augusztus 17.

Nógrád XXVIII. évf. 79. szám 1972. április 2.

5.p.”Mi mindent rejtenek a fák”  -   Tóth Elemér  -
„A nagy műteremben a fal mellett sorakoznak a palóc fejeket ábrázoló alkotások


Fadomborművén dolgozik, amely a régi mezőgazdasági gépeknek állít emléket


Koppány György felvételei

Csilom út. Igen nagy zenebonát csap a szél, március végén téliesre fordult az idő. Mélylila felhők szállnak, görgeti őket a szél, amely időnként esőcseppeket, kiszáporokat, hideg vizet csap a földre, templom falára, házak ablakára.
Idős Szabó István, Kossuth-díjas szobrászművész háza itt áll a ’hegyen’, a Csilom útnál.
-1967-ben jöttünk bele lakni – mondja idős Szabó István. Vele szemben új keletű templomocska, pár akáccal, bokorral állja a szél rohamát.
-Itt a hegyen mindig fúj.
A Cserhát nyújtózkodik itt lankáival, erdőivel, tavaszi hófelhőkkel és szelekkel, ’Tavaszi szél vizet áraszt…’ –mondja a népdal. Csak árasztana! Nem áraszt, száraz a föld.
-A Dunában alig van víz.
A házban topolyafából faragott asztal, nemsokára behozzák a műteremből a hozzáillő hársfaszéket.
-Benczúrfalvi pálinkát isztok? – kérdezi a házigazda. – Eperhordóba tettük, látni a színén.
Kimutat a zord időbe, a hegyek felé.
-A belsejük csupa bazalt, kő az egész mindenség, mindenhol bánya van. Amott balra pedig az Almás fölötti temetőben temették el Benczúr Gyulát. az ott az ő almása volt.
Kilépünk az erkélyre, lábunk alatt kőmozaik, a házigazda munkája: Dudás a csárdában. A szélső figurára esőcseppek hullanak, fénylik. Nógrád megye népe.
-Most ezt a sorozatot csinálom – mutat körbe az idős művész a régi kastélyban lévő műtermében – Nógrád megye népét akarom megörökíteni ünneplőben, munkában, minden módon. Mert sok formája van a dolgoknak. A Bányásztörténelem után, 1963-tól, lassan tíz éve ezen dolgozom, már van ezekből a szobrokból száz és még sokáig szeretném csinálni a sorozatot. Mindenféle fát felhasználok hozzá, körtét, cseresznyét, diót. Természetes méretben készítem el a fejet, melléje ötven centiméteres méretben az egész figurát. A régi világot akarom megörökíteni, amely már csak történelem a fiatalok számára, a színes népviselet, a tilolást, a fonást, a gerebenezést, a kendertörést, a szinte megszámlálhatatlanul sok munkafolyamatot, de az ünnepi mulatozást is.
A sorozathoz fadomborművek is készülnek, már az ötödiken dolgozik id. Szabó István.
-Amikor még nem volt cséplőgép, lóval nyomtatták a búzát. S az is micsoda esemény volt a gyerekeknek, amikor több pár ökörrel vontatták a faluban a tüzes gépet. Mindezeket belefaragom a tölgyfába. Most éppen azt a jelenetet faragom, amikor az aratók követelik a tizedért való aratást.
A készülő dombormű mellett Dózsa György lovasszobra.
-Ezt a szobrot nagyon szeretem, a fiam is nagyon szereti. Erőteljes lovat és embert akartam faragni, talán sikerült.
Kiállítás a Műcsarnokban, 1973-ban Budapesten a Műcsarnok nagytermeiben rendezik meg idős Szabó István gyűjteményes kiállítását. Az idős művész készül a tárlatra, tíz év munkáját kívánja majd bemutatni, mindenekelőtt a Nógrád megye népe című sorozatot.
A szülőfalujából, Ceredről április elején meglátogatják az iskolások. Idős Szabó István Petőfi-szobrot ajándékoz Cerednek.
A költő portréja diófából készült. Mellette egy körtefából éppen ’kibomló’ női akt.
-Azt akartam bebizonyítani, hogy ez a figura is benne van a fában. Ez most benne is marad, nem faragom ki, így hagyom. Mi mindent rejtenek a fák.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése