2013. november 30.

Nógrád XXIII. évf. 280. szám 1967. november 26.

5.p.”A tanúk beszélnek”  - Vincze Istvánné -
„Tegnap délután ünnepélyes külsőségek között leleplezték azt az emléktáblát, amelyet a Kisterenyei tanácsháza falán helyeztek el a nőgyűlés 50. évfordulója emlékére. Ünnepi beszédet dr. Szomszéd Imre, az MSZMP Salgótarjáni Járási bizottságának titkára mondott.
Az emléktábla leleplezését követően a község művelődési házában nagygyűlést szerveztek, amelynek előadója Erdei Lászlóné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke volt. Az ünnepségeken szovjet vendégek is részt vettek.

Az évtizedeket már nehezen töri át az emlékezet. Különösen, ha az úton annyira elfárad az ember, mint a hetvenhárom esztendős, galambősz hajú Tóth zöld Jánosné.
-Keserves volt akkor a szegény ember sorsa – ingatja fejét az apró öregasszony.
-Az uram cseléd volt báró Solymossynál. A sötéttel együtt keltünk és azzal is feküdtünk…
-Mit adott a báró ezért Tóth néni?
-Nem mondom, az a kis kenyérnekvaló megvolt… De pénz aztán semmi. A búzából vettünk el egy keveset, azt eladtuk, hogy ruha legyen… De akkor meg a kenyérrel nem tartottunk ki…
A báró egyszercsak elküldte Tóth Jánost, hogy kommunista. A környéken sem kapott munkát. Akkoriban sokan vándoroltak ki Amerikába. Tóth János is összeszedte magát és kölcsönpénzen elment Kanadába. Ott volt két évig, amikor a felesége a gyerekekkel utána ment. Tizennyolc évig maradtak kint. Amikor hazajöttek, itthon már megfordult a világ.
De 1917-ben még itthon voltak Tóthék. Részt vettek az emlékezetes gyűlésen is.
-Ki szervezte meg a gyűlést?
Ozsgyáni Sándorné, özvegy Bazsó Józsefné, Kaszás Istvánné szinte egyszerre mondja: - Szomszéd Keskeny Zsuzsanna, mi meg mentünk vele mind…
Mondják róla, olyan kemény volt, mint az apja. Kemény, mint az acél, már fiatal korában is. A Tanácsköztársaság bukása után édesapját elhurcolták a kopók. A balassagyarmati börtönben verték halálra. A hetvenöt esztendős Kaszás Istvánné arca sovány, csontos, keze kemény munkáról, szenvedésről tanúskodik. Hanem a szemeit valósággal meggyújtja az emlékezés.
-Az uram Amerikában volt, így esténként ott jöttünk össze nálunk. Könyveket adott nekünk Zsuzsi. Olvastuk, meg a nyomorúságunkról beszélgettünk. Meg arról, hogy tenni kellene valamit… Még Pestre is felmentünk vele a gyűlésre. – A budapesti béketűntetésre utaztak fel a kisterenyei asszonyok. Egy csoport Kisterenyén, a másik Nagybátonyban, a harmadik meg Verebélyben szállt vonatra. A csendőrök miatt. – Később is nálunk bújt meg, amikor a csendőrök keresték. Apámat el is hurcolták. Hat hétig volt Miskolcon. November 25-én vasárnap volt. Már kora délután munkások és asszonyok sokasága jelent meg a fényképész udvarában, ahol a gyűlés volt.  Jöttek feltűzött szuronnyal a csendőrök is. Ott volt a jegyző, a kegyetlenségéről és komiszságáról híres Csintalan Ábris. Beszélik a faluban, még a halála után sem tudtak megbékülni vele az emberek. Szurokkal feketítették be a szobrát.
Özvegy Bazsó Józsefné fiatal lány volt még, de mindenre emlékszik. Elfogja az izgalom, éppen úgy, mint akkor, hogy a tiszthelyettes Szomszéd Zsuzsanna elé állt:
-A gyűlést mégsem lehet megtartani!
A fiatalasszony azonban csupa elszántság. Farkasszemet nézett a csendőrrel:
-A gyűlést megtartjuk. Engedélyem van rá! – És már dugta is a tiszthelyettes orra alá a papírt, a belügyminisztérium engedélyét.
-Csak röviden! – mondta a leforrázott tiszthelyettes.
Ozsgyáni Sándorné meséli:
-Filipovits Katica jött Pestről a gyűlést tartani. Egy könyv volt nála, abból beszélt. Alig mondott valamit, odaugrott a jegyző és kitépte a kezéből a könyvet, hogy élesen mondja nagyon. De Filipovits Katica nem hagyta magát. Tovább hajtott néhány lappal és újra mondta. Ez sem tetszett ám a jegyzőnek, és újból megzavarta őt. Egyszercsak a tömegben, valahol egészen hátul kiabálni kezdett valaki:
-Tudjuk ám, miért nem engedik a gyűlést! Mert az igazságot mondja.
Az igazságról, az agyongyötört, kisemmizett férfiak és asszonyok igazságáról szólt Filipovits Katica. A választójogról, a drágaságról, az örökös szükségről.
Nem tetszett a világos, nyílt beszéd az uraknak. A gyűlést fel is oszlatták. A férfiak és az asszonyok meg hangos énekszóval vonultak el.
-Emlékeznek arra, mit énekeltek?
Tisztán, szépen – mondja Koós Józsefné a gyújtó dal szövegét:
  ’Legyen kérges annak a tenyere 
   Aki miatt nincs a népnek kenyere!’
Hogy mi lett aztán a gyűlés szervezőjének, Szomszéd Zsuzsannának a sorsa?
A Tanácsköztársaság idején tisztséget kapott Kisterenyén. A bukás után aztán megpecsételte a sorsát. Petre Mihályné egészen közeli rokona a bátor asszonynak. Ő rajzolja ki Szomszéd Zsuzsanna további életét:
-Egy ideig a férjem bújtatta. A faluban meg a környékén. De nyomában jártak mindenütt. Pestre ment, onnan Bécsbe, majd Németországba.
Odament utána a férje is, Berta András. Ott született fiuk is. Öt esztendeig éltek Németországban. Kitoloncolták őket Mexikóba. Ott élnek ma is.
Csak hát az idő eljárt. A férje meghalt. A fiú is meglett ember már. A hajdani szép, barna fiatalasszony megőszült, megöregedett. Petre nénivel gyakran váltanak levelet. Legutóbb az általános iskola igazgatója is írt Szomszéd Zsuzsannának. Azt írta vissza, haza készül. Megfiatalítja, felfrissíti minden itthonról küldött üzenet. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése