2013. április 28.

Nógrádi Népújság II. évf. 40. szám 1957. május 22.

1.p.”Egy vidám baráti találkozó. Szovjet katonák és nógrádi bányászok ismerkedése Kisterenyén”
„Vasárnap Kisterenyén az MSZT szervezésében szovjet-magyar ismerkedési napot tartottak. A fogadás után a vendéglátó és a szovjet elvtársak megkoszorúzták a szabadságért elesett szovjet hősök emlékművét, majd a terenyei népkertbe térve kis csoportokba verődve elkezdődött a társalgás. Nem kis munkája volt a három tolmácsnak. Sok-sok kérdés és felelet hangzott el: hol lakik az elvtárs, mit dolgozott odahaza, van-e családja, felesége, gyermeke, mióta van nálunk, harcolt-e 45-ben is a fasizmus ellen stb. stb.
Közben gyerekek bújtak a beszélgetők közé, egyikük szégyenlősen, másikuk bátran nézett a messze föld fiai szemébe, majd azok ölükbe ültették a kicsiket, barátságos beszélgetésbe kezdtek egymással.
A volt kastélyban tálalt, bőséges ebéd után söröskorsó és vidám cigányzene mellett elkezdődött a véget érni nem akaró tánc és ének. Mulatott a megjelentek örege, fiataljai, a cigányok szinte pihenő nélkül húzták a szovjet és magyar népdalokat, hol lassú, hol gyors ütemben, s a kétnyelvű mulatók nagyszerű hangulatban, tiszta szívből daloltak egymás mellett.
Mindig furcsa dolog, ha egymás nyelvét nem értő emberek találkoznak egymással s bizony nem mindig sikerül úgy a hangulat, ahogyan ezen a vasárnapi napin Kisterenyén. Ha valaki úgy 5-6 óra felé benézett a társaság közé, talán azt gondolta,hogy régi jó ismerősök ezek itt mindnyájan. mert már 5 óra tájt úgy társalogtak egymással tánc  közben és az asztalok mellett, hogy tolmácsra sem volt szükség, de ha mégis hát az kisegítette az idegen szavak kátyújából ’nyemtudom’-ából, ’nye ponyemáju’-jából az illető feleket, s ilyenkor ha egy-egy szó értelmetlenségére, vagy másértelműségére bukkantak a társalgók, jóízű kacagások kísérték a tolmács felvilágosítását. Időközben a magyar elvtársak kedves kis ajándékokkal lepték meg a szovjet elvtársakat.
A jól sikerült és az éjjeli órákba nyúló szovjet-magyar találkozó feledhetetlen emlék marad mindkét fél számára, s még sokáig fülünkbe cseng, a ’Valahol a Volga mentén’… kedves szép zenéje és a ’Kis kút,kerekes kút’… pattogó magyar ritmusa.”



Bloggerina megjegyzése: A múlt e szép baráti gesztusán felbuzdulva, azt a kedves Olvasómat, aki az Oroszországi Föderációból olvas, most én köszöntöm barátilag a jelenben.

6.p.”Sport”
„Zagyvapálfalvi Bányász-Kisterenyei Bányász 3:2
A forduló egyik meglepetése a listavezető Kisterenyeiek veresége Zagyvapálfalván.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése