2013. április 19.

Szabad Nógrád XII. évf. 17. szám 1956. február 29.



4.p.”Megkezdődtek a szemlék gépállomásainkon”
„Megkezdődtek a szemlék megyénk gépállomásain. Tegnap Érsekvadkerten és Erdőkürtön láttak hozzá a kijavított gépek felülvizsgálatához. Szécsényben ma, Kisterenyén és Tolmácson elsején…kezdi meg a bizottság a munkát, s dönti el, hogy milyen a javítás minősége, kellő gondossággal készültek-e fel az előttük álló nagy feladatok megoldására a gépállomások.”

4.p.”Az új tsz-ek is igénylik a Kisterenyei Gépállomás segítségét”
„Közel 10 000 mázsa istállótrágyát hordtak már ki a Kisterenyei Gépállomás vontatói a termelőszövetkezetek földjére. A gépállomás 10 termelőszövetkezettel már megkötötte a gépi munkákra vonatkozó szerződéseket is …”

4.p.”Kisterenyén is van mód elegendő és jó minőségű takarmány termesztésére”  - Aranyosi István - községi agronómus Kisterenye  -
„…Kisterenyén például milyen lehetőségek vannak?
A dolgozó parasztok és állattartó gazdák leginkább réti szénával takarmányozzák állataikat, s csak igen kevés pillangóssal. A rossz patakszabályozás miatt a víz mind a rétekre folyik, amelynek levezetése sok körülménnyel jár. Így a víz sok esetben 1-2 hétig, néha hónapokig is a réten áll. Vannak gazdák, akik nehezen, de össze tudják szedni a sok esetben már hetekig víz alatt álló szénát, akadnak azonban olyanok, akik nem tudják lekaszálni, betakarítani. Mindkét esetben rossz minőségű, tápanyagtól kilúgozott, rossz szagú szénához jut a termelő. Rétjeink 80 százaléka ilyen szénát terem.
Sokan azt gondolhatják, hogy a rossz minőségű úti szénát pillangósvirágú takarmánynövényekkel pótolják a kisterenyeiek. Ez azonban nem így van, mert alig 20 hold a pillangós vetésünk. Ilyen körülmények között nem csoda, ha tenyészállataink termelő és munkabíró képessége, valamint növendékünk kondíciója és fejlettsége nem kielégítő. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése