2013. április 30.

Nógrádi Népújság II. évf. 51. szám 1957. június 29.

5.p.”Kisterenye bányatelep életéből”  - Hortobágyi -
„A telepen nemcsak a bányaüzem, hanem szolgáltató vállalat és az osztályozó helyezkedik el. E három üzemet nézzük végig s erről írunk rövid pár soros híreket.
Fél liter rum. Ez volt a fogadás Honti József és András József között. Honti arra fogadott, hogy hétfőn nem lesz meg a 100 százalék  és mint látjuk, nem lett igaza, mert meglett a 100 százalék és a fél liter rum boldog tulajdonosa András József lett, mert a napi tervet 116 százalékra teljesítették.
A gép meghibásodás a minimumra csökkent, hallottuk a gépészeti osztályon. S ennek folytán ezen a téren nem is volt termeléskiesés. Reméljük a jövőben is így lesz.
A fúrógépek 20 százaléka vár selejtezésre. Sajnos csak vár, mert nincs rá mód, hogy kicseréljék. Bizony így viszont sok termeléskiesés volt és van a fúrógépek miatt.
Anyaghiány. Kötél, gumikötél, motorvédő kapcsoló hiánya bénítja a bányaiparosok munkáját. Vajon meddig?
A meghibásodott sújtóléges motorokat Budapesten javítják. Ez nagy időveszteséget jelent. Mi lenne, ha helyben történne a javítás. Jó lenne, ha az illetékesek elgondolkodnának ezen is.
Vasárnap kb. 120 dolgozó megy jutalomkirándulásra Galyatetőre. Hogy kik? A pócsházi és teke körletből Molnár g. István, Czikora László, Butkó Tibor, Bódi Ferenc csapata, akik csak májusban 506,3 tonna szenet termeltek terven felül. De ott lesznek a szállítók, az iparosok, a műszakiak is, de csak a legjobbak.
Eddig a betegellenőrzés a falvakban történt. Most a bányaüzemnél lett megtartva a felülvizsgálat. Az eredmény? A 103-as beteglétszám 75-re csökkent. Voltak olyanok, mint G.Ö.-né, N.S. , S.J., B.E., K.J., D.J., M.I., akik meghallva mi lesz, elfelejtették betegségüket, és felülvizsgálat helyett a bányában jelentkeztek.
Az össz üzemi teljesítés 52 mázsával lett magasabb 1957. májusában, mint egy évvel ezelőtt. A föld -alatti teljesítés 21 mázsával, míg a produktív teljesítmény 175 mázsával lett magasabb, mint 1956. májusában volt.
Az üzem terv azonos 1956. májusával. Míg 1956. májusában 104,4 százalék volt, addig 1957. májusában 106,4 százalék volt a tervteljesítés. Az improduktív létszám 66 fővel csökkent, még a szenelők száma 9 fővel magasabb 1957.májusában.
A bérből adódó egy tonna szénre eső költség 2,06 forinttal csökkent, míg az átlagbér 1,44 forinttal emelkedett májusban áprilishoz viszonyítva.
Berta István 3 forinttal keresett kevesebbet májusban. Okát azzal magyarázta, hogy ez szükséges, mert csak így lehet a szén önköltségét csökkenteni. Ma már azonban nemcsak ő, de más is tudja, hogy az önköltségcsökkentés nem bércsökkenés.
A kieső létszám 9-cel, az igazolatlan hiányzás 1 fővel lett kevesebb májusban, mint egy évvel ezelőtt.
Megindult az üzemnél a vájártanulók toborzása a környékbeli falvakból. Úgy hírlik, jó eredmény lesz, sok fiatal választja majd a vájár szakmát.
A csigakúti lejtaknában most készül az új frontfejtés. Előreláthatólag a jövő hónap közepén megindulhat a munka. Az új fejtésen napi 15 vagon szenet fognak majd termelni.
Minden műszak harmadnak megvan a gazdája. Délelőtt az igazgató, a főmérnök, délután a bányamesterek és éjjel a körletvezetők adnak szolgálatot. Jó lenne ezt más bányaüzemben is meghonosítani.
A tekevölgyi lejtaknában egy előkészítő vágat hajtásával biztosítják az egész évre a szénmunkahelyeket.
Most készítik elő Pócsházán a vasúti híd pillérjét. Két-három hónap múlva a bányában megindul a visszafejtés a jobb és bal alapközlén. Ugyancsak itt készítik elő a KISZ-brigád gépesített munkahelyét.
Tordason az egyes sikló II. számú ereszkéjében folynak a fő elővájások. A baloldali ereszkében pásztás fejtést készítenek elő, ahol szállítás gumiszalagon történik majd. A fejtés beindulása lehetővé teszi a jelenlegi fejteljesítmények megháromszorozódását.
Ujlak 5-ös lejtaknában az első telepen egész évben visszafejtés folyik. A jobb alapközléről feltárás folyik a jövő szénművelés biztosítására. A 3-as telepen szintén fő elővájások folynak.
A kisterenyeiek üzenik a ménkesieknek, hogy kössék fel jól a fehérneműt mert különben lemaradnak a páros versenyben.
Furcsa dolog történt szombaton. A régi szokástól eltérően nem csökkent, hanem hét fővel emelkedett a szénmunkahelyen dolgozók száma.
A legjobb aknász Tordas II-ben dolgozik Nyerges Gyula . Nemcsak az üzemvezetőség, hanem a dolgozók is szeretik.
Eddig a legényszállóban száz dolgozó lakott. Most nem tudni mi történt, de számuk nyolcra csökkent. Úgy látszik, a legényszálló 99 százaléka nős lett.
Öt hónap alatt a dolgozók kereset 4,30 forinttal növekedett, míg ez alatt az önköltség 91,71 forinttal csökkent.
A versenytáblák az üzem területén ’versenyben állnak’. Ugyanis három üresen áll, és csak egyen vannak dekáderedmények. Vajon meddig?
A villamos műhelyben igen sokrétű munka folyik. Kár, hogy ezt nem látják a bányászok. Például egy 600 kilogrammos húzatóvitla azért hever itt, mert áram nélkül engedték a csillét. 48 óráig javítják, és a kár ezer forint. Mindez azért, mert nem kapcsolták be az áramot.
Havonta átlag 6-7 csőszellőző kerül be javításra. Oka a rossz kezelés. Ráfordított költség közel 4 000 forint.
Mint a gumilabdát, úgy dobálják a villamosmotorokat a csillékbe és a vágatokban. Eredménye köpenytörés. Javítási ideje 15 nap. Vajon nem lehetne ezt megszűntetni?
A villamos kapcsoló meghibásodásában Kisterenye és Ujlak vezet. Bízunk abban, hogy a jövőben mindkét üzem feladja a ’káros’ versenyt.
Megoldódik a TH-gyűrű ellátás. Július 1-re elkészül a TH-gyűrű készítő üzemrész, ahol naponta 40 darab készül majd el. Reméljük anyag is lesz hozzá.
Sok szivattyú-meghibásodás ered a rossz kezelésből. Orvossága az lenne, ha hetenként egyszer minden üzemben felülvizsgálnak a szivattyúkat. Így nem lenne olyan eset, mint például Kazáron, ahol két helyen volt görbe a tengely, és mégis üzemeltették a szivattyút.
A csillék gyógyítói naponta 15-16 csillét adnak vissza a termelésnek. Sajnos többet nem tudnak egészségessé varázsolni, mert már eddig kb. 130 nagy beteg csille vár selejtezésre.
A mozdonyjavítók ma még zavartalanul végzik munkájukat, de mint hírlik, nem sokáig. Nincs dinamóhuzal és fogaskerék a jövőre biztosítva.
Jó lenne, ha a műhelyben dolgozók ígéretek helyett felvehető védőruhát kapnának vagy jelenlegi ruhakihordási idejüket csökkentenék.
Szép fekete tábla áll árván. Úgy látszik, már nincs jó talbóürítő, vagonvontató, csilleürítő és palaválogató, aki jó eredményt érne el. Ezért kell szegény táblának ’üresen’ állni az osztályozón.
Már csak négy fő hiányzik a szénosztályozóról. Reméljük nem sokáig, mert végül engedélyezik a szükséges létszámot.
Rekordteljesítmény született szombaton a szénosztályozón. Eddig a napi termelés nem volt több hatvan vagonnál. Szombaton megtört a jég és elérték a 100 vagonos napi széntermelést.
A minőséggel a legnagyobb baj a Csigakúton van. Előfordult 20-án, hogy a 162-es csapat csilléjében 325 kilogramm pala és csak 517 kilogramm szén volt. Ujlakon a 638-as csapat egy csillébe 681 kilogramm szénhez 130 kilogramm pala tartozott. Jó lenne inkább szenet többet és palát kevesebbet rakni a csillékben.
Vajon mikor szereznek tudomást az osztályozó dolgozói, a nagybátonyiakkal való páros versenyről. Vagy talán ez titok?
Június 20-ig 690 csille palát válogattak ki az osztályozón a szén közül. Ez bizony nem a minőség növekedését mutatta.
Eddig 1500 bányász 16 ezer forintot ajánlott fel a Gyermekváros építésére.
… és még lehetne sorolni tovább a híreket, eredményeket, problémákat a kisterenyei bányatelepen.”

8.p.”Izgalmas mérkőzések várhatók”
„Kisterenyén a Kisterenyei Bányász – St. Üveggyár labdarúgóinak erőmérőjére kerül sor. Előző héten ugyan vereséget szenvedett a kisterenyei fiúktól az üveggyár együttese.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése