2013. április 19.

Szabad Nógrád XII. évf. 8. szám 1956. január 28.



2.p.”Rakodógépek a nováki bányában”  - S. Nagy Sándor -
„…Az új bánya közvetlen a falu házai mögött nyílt. Általában öt-hat méter, helyenként 8 méter vastag a szén. Kesernyés lőporfüst csap arcunkba – nemrég robbantottak valahol. Messziről monoton, egyre erősödő zúgás hallatszik: dolgozik a rakodógép.
-Most megtréfáljuk őket, - kacsint hamiskásan Répási elvtárs, amikor az egyes csapat munkahelyére érünk. Marsinszki István, Sípos Ernő és Vanó Géza dolgoznak itt, jobban mondva ülnek a lerobbantott szénkészlet tetején és szívből jövő szavakkal, nem éppen dícsérően emlegetik a szállítást, mert elfogyott az üres csilléjük és a rakodógép velük együtt tart kényszerpihenőt.
-Jó szerencsét! – adják vissza a bányászköszöntést. Répási elvtárs komoly hangon kezdi:
- Hát István! Az elvtárs- mutat rám – Mizserfáról jött. A gépért!
Marsinszki elvtárs alacsony, izmos, villogószemű, éppen bányába termett ember. Csak felcsapja a sapkáját, s nagy mérgesen azt mondja:
-Márpedig akkor az elvtárs mehet is vissza, ahonnan jött, mert a gépet nem adjuk. …” – (a rokoni vonatkozás miatt közöltem  - Á.-)

6.p.”Sokan még nem tudják…”
„…hogy Takács Lajos a Kisterenyei Bányász labdarúgó edzője nem újította meg a volt egyesületével a szerződést, Balassagyarmatra ment.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése