2013. április 18.

Szabad Nógrád XI. évf. 78. szám 1955. október 5.



6.p.”Megyénk kiváló népművelési dolgozóinak kitűntetése”  - W.M. -
„Az elmúlt napokban kedves ünnepély színhelye volt a megyei tanács végrehajtó bizottságának kis terme. Megyénk népművelési dolgozói közül öten kaptak miniszteri kitűntetést munkájukért. ’Szocialista kultúráért’ érdemrendet kapott Szabó István szobrászművész…
…A rövid ünneplés után megindult a beszélgetés. A társalgás középpontjába főleg Szabó István került. Az ő szobrai díszítették itt is a termet: Lenin és Sztálin mellszobra állt kétoldalt a főhelyen.
-Ajka-csinger völgyben dolgoztam egyik bányásztárgyú művemen, de csapnivalóan rossz idő volt és én nem folytathattam a faragást. Gondolkodtam, hogy mit csináljak, mert nem szeretek munka nélkül üldögélni. Megakadt a szemem a vájár-tanuló otthon két képén, amely Lenint és Sztálint ábrázolja. Ez adta a gondolatot, hogy én is megörökítem a haladó emberiség vezéreit.
Először elkészült a Lenin mellszobor, ebből a márványhoz hasonló erezett anyagból, majd hamarosan Sztálin elvtárs mellszobrát is megmintáztam - mesélte el Szabó elvtárs a két szobor történetét.
Igazán szép munka volt, amint ezt a szobrok bizonyítják. Szabó elvtárs most a bányászat fejlődésének ábrázolására vállalkozott. Egy dombormű sorozaton mutatja be azt a hosszú utat, melyet a bányászat és a bányászélet napjainkig megtett.
Szobrászművészünknek egyébként majdnem az egész családja kiváló művész. Fia most nyerte meg a pályázaton a Derkovits-díjat. Menye szintén szobrászművésznő. …
…Népköztársaságunk miniszteri kitűntetései nemcsak a kitűntetett dolgozók megbecsülését jelentik, hanem egyúttal elismerik megyénk kulturális életének újabb eredményeit, nagyszerű fejlődését is.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése