2013. április 11.

Szabad Nógrád XI. évf. 54. szám 1955. július 13.



5.p.”Hírek.”
„Felajánlások születtek a kisterenyei osztályozó kisgyűlésén. Pádár Júlia brigádja nevében vállalta, hogy ebben a hónapban ők fogják a legtöbb palát kiszedni és a szén palatartalmát a legminimálisabbra csökkenteni.”
6.p.”Amiről egy napló beszél.”
„A kisterenyei üzemegység már jó néhány hónapja nem tudta tevét teljesíteni. Első féléves tervét 90,4 százalékra teljesítette és 6265,8 tonna szénnel maradt adósa a népgazdaságunknak. Jelenleg is csak 81,8 százalékos tervteljesítést ért el.
El kell ismernünk, hogy Kisterenyén sok baj van. Az üzem rossz geológiai viszonyokkal rendelkezik. A bányák, aknák eléggé szétszórtan terülnek el, s az irányítás, szállítás sokszor váratlan nehézségekbe ütközik. …
…Nagyon érdekes számok tűntek szemünk elé, a kisterenyei bányairodán, amikor fellapoztuk az ’Új dolgozók, eltávozott dolgozók’ című nyilvántartó könyvecskét. Ebben az esztendőben, vagyis január 1- óta 89 új dolgozó került Kisterenyére. Ugyanakkor napjainkig 108 dolgozó távozott. Mégpedig 9 önkényesen, 14 fegyelmi úton, 23 áthelyezéssel, a többi pedig hozzájárulással lépett ki az üzem kötelékéből.  Vagyis többen távoztak, mint amennyien jöttek. …
Cs. Péter ifjúmunkás például átjáróháznak tekinttette a kisterenyei üzemegységet. Mint toborzott munkás 1951. decemberében került az üzemhez. Nem tudni miért, de 1953. augusztus 5-én önkényesen távozott. …”
…Id. F.F. szintén az ’él’ gárdához tartozik…Nagyon érdekes, hogy F.F. csak fizetési napok után hiányzik az üzemből. Aknavezetője például így nyilatkozott:
-Ha fizetés van, F. barátunk úgy eltűnik a környékről, hogy színét sem látjuk. …
…Tehát nem mindegy, hogy hogyan dolgozunk. Bányaüzemeknél is számít egy ember, egy műszak. Az üzemvezetők pedig hassanak oda, hogy lemaradásukat pótolják, és hogy megszilárdítsák üzemüknél a munkafegyelmet.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése