2013. április 24.

Nógrádi Népújság II. évf. 9. szám 1957. február 2.



7.p.”Kemény fába vágta a fejszéjét … Szabó István szobrászművész terveiről beszélget”
„Olyan volt most is, mint mindig, közvetlen, barátságos. Gondozott, rövid, deresedő szakálla, élénken csillogó, kék szeme, nagyon jellegzetessé teszik arcát. A hideg, csikorgó hóban topogva beszélgettünk, amint a buszt várta. Miről is beszélhettünk volna? Hogyan élte át a zavaros időket, nem esett-e kár alkotásaiban, a szobrokban?
-Nincs semmi baj – mondotta. Épségben maradt minden.
Tudjuk, hogy Pista bácsi – engedje meg, hogy itt is így szólítsam – nagy alkotáson dolgozik. Most tényleg kemény fába vágta fejszéjét. A bányászat 200 éves történetéről készít domborművet.
-Ez hosszú, nagy sorozat lesz – mondotta Pista bácsi – eddig már több mint 20 folyómétert dolgoztam fel ebből a témából. Most is ezen dolgozom. Éppen annál a képnél dolgozom, amikor még kosárban hordták ki a szenet a bányából. Csak idő kellene több. Sajnos mostani családi ügyeim nem engednek nyugodtan dolgozni. De remélem rövidesen kiállítást is rendezhetünk majd.
Nagyon örülünk, hogy nincs komolyabb baj Pista bácsi háza táján. Jól esik hallani, hogy megyénk nagy művészét nem hagyta el régi alkotókedve és a témától sem távolodott el. Szeretnénk már látni mi is a kiállítást. Reméljük nem kell nagyon sokáig várni.”

8.p.”Akiknek Kisterenyén is szívesen tapsoltak”
„Hosszú szünet után Kisterenyére is ellátogat a Déryné Színház, hogy a Salgótarjánban nagy sikert aratott ’Dr. Pepike’ című darabot itt is bemutassa. A darab nagy tetszést aratott. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése