2013. október 20.

Nógrád XXII. évf. 87. szám 1966. április 14.


1.p.”Vasút alatt fejtik a szenet Kisterenyén”

„Kisterenyén a Teke bánya kimerült. Néhány méter hosszúságból kell még kimenteni, kirabolni az ácsolatot, az anyagot és a tizenöt évvel ezelőtt nyitott bánya a múlté lesz. Szomszédságában Csigabánya is ’öregszik’ már. Éveit megszámlálták. Szene már csak a Salgótarján-Hatvan vasútvonal alatt van. Az úgynevezett védőpillér került művelés alá.

Hosszú ideig folytak tárgyalások arról, miként aknázzák kis a vasút alatt rejlő szénvagyont. Nem egyszerű dologról van szó. Ha alul kifejtik, lesüllyedhet a vasúti pálya. Korábban általában az volt a gyakorlat, hogy a kifejtett széntelep helyét iszapolták, úgy tömörítették. Ez a módszer azonban igen költséges. Kisterenyén most más módszert alkalmaznak. A vasúti pillérben frontfejtést alakítottak ki. Két szárnya együttvéve 85 méter széles és ahogy előrehaladnak, úgy szélesedik. Néhány nappal ezelőtt kezdték meg a fronton a munkát. A biztosításra acélszerkezeteket alkalmaznak, a fronthomlokról páncélkaparókkal szállítják el a szenet. Úgy tervezik, hogy naponta 16 vagon szenet küldenek innen felszínre. A módszer teljesen új volt a Csiga bányászai számára. Néhány nap kellett ahhoz, hogy az új munkafogásokat megszokják, összehangolhassák a munkát. Néhány nap telt el, de még nem sikerült elérniük a tervezett napi teljesítményt, azonban minden nap javul az eredményük.

A külszínen állandó a figyelőszolgálat. A MÁV pályafenntartási szakemberei állandóan ellenőrzik, sőt grafikusan ábrázolják a pályasüllyedést. Igen fontos dolog ez, hiszen nagy forgalmú vasúti pályáról lévén szó és ha elmulasztanák az állandó ellenőrzést, akkor meglepetést is okozhatna a vasút süllyedése. A veszélyeztetett területekre állandóan szállítják a salakot és ahogy szükséges vonatmentes időben  azonnal tömörítenek a süllyedés helyén. Ezt a munkát legtöbb esetben a MÁV illetékeseinek irányításával végzik a bánya munkásai.

Három éves munkáról van szó, illetve ennyi kell, hogy a vasút alatt lévő több ezer tonnás szénvagyont kiaknázzák.”

6.p.”Az orosz nyelvi verseny megyei döntője”

„A Magyar-Szovjet Baráti Társaság megyei Elnöksége és a megyei tanács művelődési osztálya az idén immár harmadszor rendezte meg az általános iskolások orosz nyelvi versenyét. A megyei döntőt járási versenyek előzték meg, s a két járási és városin 56 tanuló vetélkedett. …

…A megyei döntőt az elmúlt héten rendezték meg Salgótarjánban. Ezen az általános iskolák VII. és VIII. osztályos tanulói vettek részt. …

…A VIII. osztályosok versenye … Második helyen Jambrich István (Kisterenye) … került.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése