2013. május 7.

Nógrádi Népújság III. évf. 13. szám 1958. február 15.

5.p.”Művész és a dolgozó parasztok találkozója.”  -  Miklián Pál  -

„Vasárnap délután a szécsényi gazdakör tagjai meglátogatták Benczurfalván Szabó István szobrászművészt. A látogatás célja az volt, hogy közelebbről megismerkedjenek a megye képzőművészeti életével és megismerjék Szabó István nagy művét, amely a bányászat 200 éves történelmét mutatja be. A látogatók nagy elismeréssel nyilatkoztak Szabó István művészi munkájáról, csodálatra méltó, amilyen kifejező erővel tudja érzékeltetni a bányászat fejlődését a szén felfedezésétől a mai modern termelési módszerig és a bányászok életében bekövetkezett változást a nyomortól a mai felszabadult életig.

 A gazdakör 42 tagja sokat tanult ezen a délutánon, sok szépet ismert meg és megfogadták, hogy még többször ellátogatnak ide és elhívják magukkal azokat, akik ezen az első látogatáson még nem vettek részt.”

5.p.”Bányász híradó.”

„Kisterenyén a Csigakúti-lejtakna frontfejtése új mezőbe települt, ahonnan a termelés már megindult. A fejtés napi termelése 15 vagon, s az ott dolgozók 125-130 százalékos eredményekkel büszkélkedhetnek.”

6.p.”Levél a kisterenyei osztályozóról.”  - Lantos Zoltán  -

„Az 1956. októberi ellenforradalom üzemegységünkre is rányomta a bélyegét. Hatása politikai és termelési téren egyaránt megmutatkozott. Azonban 1957. január 9-én megalakult az üzemi pártszervezet, amely fontos feladatként tűzte ki a termelés normális megindítását, a bányaüzemek üres csillével és bányafával történő ellátását.

A legfontosabb feladatnak a szocialista munkafegyelem megszilárdítását tűztük magunk elé, amelyben nagy segítséget nyújtottak a becsületes, élenjáró dolgozók. Eredményeinket bizonyítja az is, hogy üzemegységünknél igazolatlan hiányzás az 1957-es év második felében nem volt. A széntermelés elősegítése érdekében is voltak eredményeink. Szűk csilleparkunkkal megoldottuk azokat a feladatokat, amelyek üzemegységünkre hárultak. Bizonyítja ezt, hogy mind a kisterenyei, mizserfai, mind a kazári szénbányák az 1957-es évi tervüket teljesítették, illetve túlteljesítették. Eredményeink eléréséhez nagyban hozzájárult az is, hogy a munkaverseny olyan méreteket öltött, amelyet az ellenforradalom előtt nem lehetett tapasztalni. A negyedik negyedévben dolgozóinknak 80 százaléka tett szocialista munkafelajánlást, amelyet becsülettel teljesítettek is. Mintegy 8 000 forint célprémiumot kaptunk, amit dolgozóinknak a termelési tanácskozáson osztottunk szét.

Az 1957-es év tapasztalatai alapján értékeltük munkánkat. Megállapítottunk, hogy egyes dolgozóink a reájuk bízott járműveket sok esetben nem kímélik. Továbbá hiányosság mutatkozik a bányafa – és szenestalbót ellátással kapcsolatosan a kazári és a mizserfai szénbányáknál. …

…A munkaruha – ellátásban is vannak hiányosságok. Hatvannyolc dolgozó nem kapta meg a bakancsot, 27 pedig a munkaruhát az 1957-es évben. …

…Fő feladatként határoztuk meg a munkafegyelem további megszilárdítását, a szocialista munkaverseny szélesítését, valamint dolgozóink nevelését a társadalmi tulajdon védelmére. Mindezek végrehajtásával kívánjuk elérni, hogy a bányász elvtársak által kitermelt szénmennyiséget az 1958-as évben is zavartalanul elszállítsuk, osztályozzuk és a bányafaellátást maradéktalanul biztosítsuk.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése