2013. május 19.

Nógrádi Népújság XIV. évf. 88. szám 1958. november 8.

4.p.”3 érdekes kisterenyei kísérlet”

„A kisterenyei szénosztályozón és gépműhelyben jelenleg három érdekes kísérlet folyik. Az egyik – amelyről már korábban beszámoltunk – a korszerű biztosítási szerkezetek gyártására vonatkozik. Itt arról van szó, hogy az úgynevezett MOLL-íveket, a korábbi eljárástól eltérően a jövőben vasúti sínből csinálják. Ez az eljárás gazdaságosabb és könnyebb is. A múlt szombaton végrehajtott kísérletek sikerrel jártak, s így a sínellátástól függően folytatják majd a termelést.

Érdekes kísérlet az is, amely a szénosztályozón folyik. Közismert, hogy a nógrádi diószén palatartalma igen magas, ami lerontja fűtőértékét. Elmés szerkezet révén úgy akarnak segíteni ezen, hogy szakaszosan egy-egy léglökésnek teszik ki az osztályozandó diószenet, amelynek nyomán a könnyebb fajsúlyú szén a felszínen, a nehezebb pala pedig alul marad. Így könnyebb lesz a hasznos termék és a meddő kövek szétválasztása.

A harmadik kísérlet a nehéz fizikai munkát igénylő bányabeli szén felrakodást lenne hivatva könnyíteni. A vékony széntelepű bányákban az eddig használatos felrakó gépeket nem igen alkalmazzák az aránylag nagy markoló szerkezet miatt. A most kísérlet alatt álló gép a rázó csúszdákhoz hasonlóan vibrációs mozgással szedné fel és továbbítaná a szenet a szállítószerkezetre.”



4.p.”Holnap nyílik a megye képzőművészeinek seregszemléje”

 
id. Szabó István: Röplabdázó



4.p.”Hírek”

„- Holdanként 12 ezer forintot jövedelmezett a kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet kertészete. Az idén csak 4 holdon volt szántóföldi kertészetük a jövőben már 10 kh-n lesz."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése