2013. május 5.

Nógrádi Népújság III. évf. 4. szám 1958. január 15.



1.p.”A legeredményesebb a Kisterenyei Gépállomás”

„Az év első napjaiban megindult a munka a gépállomásokon is. A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére a megye gépállomásai az első dekádban 900 normálhold munkát végeztek. E munkából 120 normálhold esik a talajmunkára s ezen belül pedig 70 normálhold a mélyszántásra. A legeredményesebben a Kisterenyei Gépállomás dolgozott. 200 normálhold munkát végeztek. …”


3.p.”Magasabb teljesítmény – Több kereset. Tapasztalatok a Kisterenyei Bányaüzemnél”  - Hortobágyi András  -

„Gyakorta találkozni a bányászok között azzal a kifejezéssel, hogy könnyű valakinek nagy teljesítményt elérni, mert van támogatója. Egyszóval azért keres egy csapat jól, mert az üzemvezetőség olyan munkahelyre telepítette, ahol minden műszaki feltétel biztosítva van. – Bezzeg nekem – mondja a panaszkodó, nincs jó csilleellátásom, bányafáért 150-200 métert kell mennem. Csoda-e, ha 70 forintnál nem keresek többet műszakonként? Bizony van ilyen, de ma már egyre ritkább.

A csapatok keresete sohasem volt egyforma a már előbb említett okok miatt. De vajon miért nem egyforma a teljesítmény azon a két csapaton, ahol egyformán jó munkahelyen dolgoznak? Sőt, miért a rosszabb munkahelyen termelnek többet? Erre a kérdésre keressük a választ a kisterenyei bányaüzemnél. Az egyik s jobban dolgozó csapat a pócsházi bányában dolgozik. A csapatvezető Kovács Gyula. A Kovács-csapatot a pócsházi bányában a legjobbak között emlegetik. Igaz, ez nem is csoda. Hiszen nem minden csapat dicsekedhet 4,2 csillés fejteljesítménnyel olyan munkahelyen, ahol csak két műszakban folyik a szénfejtés. Az éjjeli műszakban a csapat két tagja állandóan fenntartási munkát (talpkőzet vékonyítást) végez. A fenntartók munkája nélkül a csapat nem tudná a kitermelt szenet elszállítani. Persze a karbantartási munkát végzők teljesítménye a csapaton van. Hiszen ha a két fenntartó műszakja nem a csapatot terhelné, akkor a fejteljesítmény 5,4 csille lenne. A Kovács-csapat 10 fős. Nem egyszer hallani, főleg fizetési napokon – könnyű Kovácséknak, s ezek a megjegyzéstevők valami titkot szimatolnak. Igazuk van a titokkeresőknek, mert a titok nyitját mi meg is találtuk. A munkahelyen dolgozók zöme kommunista. Naponta 30-40 km-es utat tesznek meg,  míg  munkahelyükre érnek. A munkásautón beszélik meg a problémákat, nem munkaidő alatt (így a csapat értékes perceket nyer) Ez az egyik titok.

A másik pedig az, hogy nem tartoznak az első kiszállók közé. Háromnegyed háromkor a csapatok jelentős része már elhagyta a munkahelyét, míg ők akkor viszik az üres csillét. A felváltó szakkal mindig megbeszélik a problémát. Így nem éri a csapatot váratlan meglepetés, egy-két óra kiesés.

Kisterenyén sem volt ritka az igazolatlan hiányzás, különösen az aratás idején. Kovács Gyula csapatából azonban sohase maradtak távol a csapattagok. Íme tehát a titkok forrása.  A jó csapatszellem, a kommunista példamutatás, a munkafegyelem teljes kihasználása, amely meghozza gyümölcsét. A csapat tagjai átlagosan 3.491 forintot kerestek december hónapban. Egy műszakra eső keresetük 116,63 forint volt. Ezek után nézzünk meg egy olyan csapatot, ahol jobb körülmények között dolgozhatnak. A csigakúti lejtősaknában dolgozik Sz. L. nyolcfős csapata. A csapattagok fizetéskor sem restek véleményt mondani, midőn kevés forint kerül borítékukba. Ilyenkor szitkok özöne zúdul minden vezetőre, de hát miért? Mert okának kell lenni! Érdemes megnézni.

A csapat létszáma két fővel kevesebb, mivel itt nincs szükség éjjel fenntartó munkára. A Sz.csapat tehát jobb munkahelyen dolgozik, mint az előző csapat. A tények azt mutatják, de a teljesítmény nem ezt tükrözi. December hónapban a csapat teljesítménye csak 2,2 csille volt. Vajon mi az oka az alacsony teljesítménynek? Nézzük meg először a csapat összetételét.

Valamennyien fiatalok, egyedül V. elvtárs idősebb. A dolgozók zöme itt is vidékről jár a munkahelyére. A nyolc fő között egyetlen kommunistát sem találni, sőt még KISZ-tag is csak elvétve akad. A csapatszellem a lehető legrosszabb. Január 10-én több csapattag kérte a körletvezetőt, tegye őket más csapatba, mert itt nem lehet dolgozni. Viszont  akik szóltak, azok a leglustábbak! A csapatvezető nem ura a nyolc embernek. Előfordul, gyakran, hogy későn szállnak a munkahelyükre és jóval előbb igyekeznek ki. A fegyelmezetlenség legékesebb bizonyítéka az, hogy decemberben a csapaton négy igazolatlan hiányzó volt. A munkahelyen jut idő beszélgetésekre, s mindenre, csak arra nem, hogy több szenet termeljenek. A kis teljesítmény okát kutatta Kalocsai elvtárs, a körletvezető is. Varga Gyula harmadvezetőnek elmondotta, hogy munkahelyükről nem három-négy, hanem hat-hét csillét kellene egy dolgozónak termelni. A harmadvezető hallgatta, nem tudott mit válaszolni. Akkor nyílt szólásra ajka, midőn a körletvezető a munkahelyről elment.

Szerencsétlenségére még nem ért olyan messze, hogy nem hallja Varga válaszát. –Ha csak mindenki három csille szenet rakna, akkor is meglenne a 100 forintos műszakkereset. De hát hiába, elrontják a többiek, annyira iparkodnak. …”


8.p.”Köszöntjük Szabó István szobrászművészt”

„Megyénk igen sok dolgozója nevében örömmel vettük tudomásul a hírt, mely szerint Szabó István bencurfalvi szobrászművész legutóbbi időben született alkotásai javát az Ernst Múzeumban kiállítják. Szabó István szobrászművészt megyeszerte ismerik, szeretik a kultúrát, művészetet pártoló dolgozók. Nem árt mégsem ebből az alkalomból pár szóval megemlékezni megyei művészetünk életének legfontosabb állomásairól. Kerékgyártó mesterként indult az életnek. 1928 óta foglalkozik komolyabban szobrászattal. Tehetségére korán felfigyelnek. 1934-től már csak a szobrászatnak él. Szépen kibontakozó tehetségének egyetlen akadálya van: nem végezhette el a főiskolát és emiatt anatómiai ismereteinek hiánya megnehezíti művészi munkáját.

Az 1945-ös év új korszakot nyitott a tehetséges szobrászművész életében is. Mint hajdani munkásember, már kezdetben fő témául a munkásélet ábrázolását választja. A négyökrös szántás például korán országos hírnevet szerez számára. 1939-ben a világkiállításra is eljut alkotása. De igazán nagyot csak a felszabadulás után tud alkotni a népéletet ábrázoló művész. Rendszeresen tanulmányozza a dolgozó nép életét, számtalanszor lejut a bánya mélyére is. A dolgozókkal való közvetlen kapcsolatnak meg is születik az eredménye: megkezdi a bányamunka 200 éves ábrázolását. Ez a több évre kiterjedő művészi munka a maga nemében páratlan. Szabó István szobrászművész azt bizonyította be a bányásztéma feldolgozásával, hogy a szocialista realizmus útján magyar talajon is lehet maradandót alkotni. A nagyszerű alkotást 1957-ben sikerült befejeznie. A megye művészetért rajongó dolgozói elsőként az V. megyei képzőművészeti kiállításon üdvözölhették az említett alkotások egy néhányát.

Most, amikor együtt örülünk a nagy megtiszteltetésben részesülő Szabó István szobrászművésznek, kívánjuk, hogy a közeljövőben is hasonló lelkesedéssel, szorgalommal dolgozzon. És adjon dolgozó népünknek még nagyon sok olyan alkotást, amelyet már eddig megszoktunk és megkaptunk tőle."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése