2013. május 29.

Nógrádi Népújság XV. évf. 27. szám 1959. április 4.



7.p.”Közel 40 tsz-község , százmilliós szövetkezeti vagyon”

„…Míg 1958 végén csak 75 termelőszövetkezetünk működött, 23 300 kh földön, addig most a meglévő termelőszövetkezeteink mögé közel 40 község dolgozó parasztsága zárkózott fel. Dolgozó parasztságunk jó része megértette, hogy a jövőt a szocialista nagyüzem képviseli. Tudják: az elavult kisgazdaság ma már nem versenyképes. Az útválasztásban nagy szerepet játszott meglévő termelőszövetkezeteink példamutató gazdálkodása is. Megyeszerte elterjedt a híre, hogy Bercelen a Vörös Csillag Tsz 50 forintot, Kisterenyén a Vörös Október Tsz szintén 50 forintot és Nógrádgárdonyban az Új Élet Tsz 60 forintot osztott munkaegységenként. …”


9.p.”Négyezer forintot keres egy hónap alatt”   -  k s –

„Mindenki ismeri a kisterenyei gépállomáson Vonák Lászlót, aki egyike a legjobb fiatal traktorosoknak. Mindössze 19 éves, mégis igazi mestere szakmájának. De az is lehet, hiszen mióta kiállt az iskolából itt dolgozik a gépállomáson. Itt lett ember, s bátran lehet mondani, jó szakember. Amikor felkerestük az idén alakult szupataki Béke Termelőszövetkezet földjén dolgozott. Jól gondozott gépének még a zúgása is m ás, mint a többi traktoré.

- Addig ki sem jövök a gépállomásról, míg a gépet tökéletesen ki nem javították – mondja a munka szünetében. A fiatal traktoros, mint általában a fiatalok nem veti meg a pénzt, s hogy legyen pénze, megfogja a dolog végét. Elmondja, hogy tavaly az egyénileg gazdálkodóknak szántogatott. Hiába dolgozott, nem tudta az az eredményt elérni, mint az idén. Ebben az évben már a termelőszövetkezetnél dolgozik. Itt a nagy táblákon jobb a traktorosnak is. A gépállomás igazgatója szerint, Vonák Laci olyan ember, hogyha nekifog szántani egy 10 holdas táblán, akkor szinte megállás nélkül dolgozik, s addig nincs nyugta, míg kész nincs vele. …

…- Meglesz az ünnepi dekádban a 35 normálholdnyi munka – kiáltja Baranyi elvtársnak a gépállomás igazgatójának. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése