2013. május 8.

Nógrádi Népújság III. évf. 26. szám 1958. április 3.



4.p.”Megyénk kiváló szobrászművészének kiállítása a Műcsarnokban”   -  S.L.  -
„-Végre sikerült! Csakhogy azt is megértük, hogy egy vidéki, nagytehetségű bányász szobrászművész munkája is helyet kapott a Műcsarnok kiállítási termében. … hallatszott innen is, onnan is, a benczurfalvi idős Szabó István szoborkiállításának megnyitása előtt.
Ugyanis a Nehézipari Minisztérium, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezete és Műcsarnok rendezésében szombaton délben a Műcsarnok kamaratermében megnyílt idős Szabó István szobrászművész kiállítása. A megnyitáson ott volt Kristóf István elvtárs az Elnöki Tanács titkára, Lévárdi Ferenc elvtárs a nehézipari miniszter első helyettese, a gazdasági és művészeti élet számos képviselője, a borsodi, a dorogi szénmedence több tagja, s a nógrádi iparvidék képviselői, a szobrászművész több barátja. A művészi tanácsot Makrisz Agamennon szobrászművész képviselte.
A zsúfolásig megtelt teremben Luzsica Lajos, a Műcsarnok igazgatójának üdvözlő szavai után Lévárdi Ferenc, a nehézipari miniszter első helyettese mondott megnyitó beszédet.
-Mi bányászok érezzük talán a művész alkotásaiból áradó lüktető életet, a mi életünk egy-egy jellemző mozaikjának mély átérzését- mondotta a többi között.
Érezzük, hogy az alkotó nem kívánt szépíteni, nem akart hamisítani, ellenkezőleg, vésőjével őszinte tolmács akart lenni. Mi, bányászok az ’ipar kenyerét’ adjuk, ez a mi hivatásunk, ez a mi kötelességünk. Nem vagyunk művészek, de szeretjük munkánkat, s ezért elvárjuk a művészektől, hogy ha ehhez a témához nyúlnak, a mi való életünket ábrázolják. E helyről is felkérjük a képzőművészeket, hogy foglalkozzanak a bányászokkal, a bányászok életével és munkájával.
Az idős szobrászművész szemébe könny szökik. Elérkezett ahhoz, amit évtizedeken át nem kaphatott meg: a megbecsüléshez. Sorra mutogatja, magyarázza – szívvel-lélekkel beszél egy-egy szoborról, amelyeket a nógrádi hegyek, a Mátra és a Cserhát erdeiből származó legszebb, legvastagabb tölgyfarönkökbe vésett vésőjével.
Közel félszáz bányászfigurában, csoportokban, bányászjelenetekben, domborművekben gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállítás művei végigvezetnek a kétszáz éves magyar bányásztörténelmen, a mai bányászok életéig, a legmodernebb bányászeszközökig.
Híven ábrázolja a megváltozott bányászéletet. Gyönyörködhetnek a látogatók. Sokan állnak a ’Bérkövetelés’ című dombormű előtt. A témát adó történet az első világháború alatt játszódik le Salgótarjánban. Egy másik, háromfigurás kompozíciójáról így beszél a művész: ’…amikor a bányászok kukoricakenyéren nem bírták a munkát, nem mentek dolgozni, s ha otthon maradtak, vagy az erdőben elbújtak, a csendőrök vasra verték őket. Én, mint gyermek láttam, hogy két részeg csendőr láncon vezetett végig a falun egy öreg bányászt…’. Drámai erővel mutatja azt a jelenetet a szobor.
Nagy ünnep ez idős Szabó István számára. S mi, Nógrádiak, bányászok és a megye társadalmi életét képviselők örömmel nyugtázzuk, amikor megyénk művészének elismerésüket fejezték ki a fővárosiak, a borsodi és a dorogi bányák dolgozóinak küldöttei. Büszkék vagyunk a mi szeretett Pista bácsinkra, idős Szabó Istvánra.”





7.p.”Megkötötte éves szerződéseit a Kisterenyei Gépállomás”  - (Tudósítónktól)  -
„A Kisterenyei Gépállomás a Földművelésügyi Minisztérium rendelete alapján megkötötte egész éves szerződését gépi munkára a körzetéhez tartozó termelőszövetkezetekkel és földműves szövetkezetekkel.
A szerződések, melyek több mint 18 ezer normálholdnyi gépi munkáról szólnak, igen komoly feladat elé állítják a gépállomást, mert ha a szerződésben vállalt munkákat nem végzi el, vagy nem készül el határidőre, kötbért kell fizetnie. Éppen ezért igényel nagy tervszerűséget és szervezettséget a tavaszi munka, mert a kedvezőtlen időjárás következtében rövid idő alatt kell megoldani az összetorlódó munkákat.a jól kijavított gépeket úgy kell irányítani, hogy mindenütt időben földbe kerüljön a mag. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése