2013. május 27.

Nógrádi Népújság XV. évf. 26. szám 1959. április 1.



1.p.”Ácsolatelemek hazai anyagból”

„A Kisterenyei Szolgáltató Vállalatnál már az elmúlt évben üzemszerűen gyártották a korszerű biztosítási elemeket. Korábban a MOLL ácsolatelemek anyaga import volt. Az év elején kísérletek indultak a biztosítási elemek hazai anyaggal történő gyártására. A kísérleteknél a vasúttól kiselejtezett síneket használták fel. Ezzel egyidejűleg a hidraulikus préselés helyett a hajlítást alkalmazták. A kísérletek beváltak, s ma már üzemszerűen folyik hulladéksínekből a MOLL biztosítási elemek gyártása. Az új módszer jelentősége, hogy teljesen megszűnt az import anyag felhasználása, sőt a termelékenység is tovább növekedett a hajlítással történő gyártás révén, amely nem olyan munkaigényes, mint a korábban alkalmazott préselés.





1.p.”A kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet a télen építette fel baromfi ólját, s máris benépesítette 150 darab tyúkkal. A napokban továbbfejlődik a kisterenyeiek baromfifarmja, mert 3 000 csirke is érkezik.”


3.p.”Az idén javulni fog a zöldség és gyümölcsellátás” -  Fekete János  -

„…A zöldségellátás vonalán máris lényeges javulás érzékelhető. Napjainkban megjelennek a primőráruk: a fejessaláta, a zöldhagyma, a hónapos retek, a spenót és a sóska, a Pásztói Állami Gazdaság és a Kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezetek konyhakertészetéből s a déli országrészek földműves szövetkezeteiből. …”


4.p.”Hírek”

„A Kisterenyei Állami Gazdaság 60 hold lucernát vet az idén az elmúlt évi 4 holddal szemben.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése