2013. május 5.

Nógrádi Népújság III. évf. 3. szám 1958. január 11.

3.p.”A kisterenyei bányáknál…”

„…pénteken aktíva értekezletet tartottak. A 38 résztvevő az üzemi bizottság tagjaiból, a bányamesterekből, főaknászokból, az alapszervezeti párttitkárokból és néhány bizalmiból tevődött össze. Részt vettek az értekezleten az üzemvezetők és a főmérnökök is. Kiss Lajos üb-elnök tartott beszámolót, amely a hozzászólásokkal együtt az üzemi tanács létrehozásának helyessége, szükségessége mellett foglalt állást. A hét vége felé még külön összehívják a szakszervezeti bizalmiakat, hogy felkészítsék őket a dolgozók között végzett politikai munkára. a választást január 24-én bonyolítják le, ekkor választják meg a 81 tagú üzemi tanácsot. A bánya szétszórtsága, az aknák közötti nagy távolság sok nehézséget okoz. Ezért az aktívaértekezleten az üzemi bizottság tagjai és a bányamesterek közül felelősöket bíztak meg az egy-egy aknában folyó előkészítő munka segítésére, ellenőrzésére.”

5.p.”Kis tsz. nagy eredményei”  -  Kántor János a kisterenyei Vörös Október Tsz elnöke  -

„Akik kételkednek a szövetkezeti gazdálkodás fölényében, azoknak azt javaslom, hogy ne sajnálják a fáradtságot, győződjenek meg személyesen, hogy a valóságban is megfelelnek-e állításaink. Nem kell messzire menni senkinek. Napjainkban is gyakran halljuk a rádióból, olvashatjuk a sajtóból, hogy milyen eredményeket értek el az elmúlt gazdasági évben termelőszövetkezeteink.

A megyei pártbizottság éppen az elmúlt napokban adott ki egy szemléltető füzetecskét, amelyből a megye különböző részein működő termelőszövetkezetek eredményeiről értesülhetünk. …

…E jól vizsgázó termelőszövetkezetek közé tartozik a kisterenyei Vörös Október Tsz is. Én most a mi eredményeinkről akarok beszélni, mert nincs mit szégyellnünk, nagy eredményeket értünk el, mind gazdasági, mint politikai téren. …

…A mi szövetkeztünk jóformán asszonyokból áll. Ez a kis asszonycsoport 1952-ben indult el a szövetkezeti gazdálkodás útján. Hogy milyen nehézségekkel küzdöttek első években hiszem arról nem kell sokat beszélni.

Még 1954-ben nem a legjobb eredményekről tudtak számot adni. Őszi búzából 7,5, őszi árpából 9 mázsás átlagtermést értek el. 1955-ben már javultak az eredmények őszi búzából 11,3, őszi árpából 17 mázsás volt az átlagtermés.

Az 1957-es évben már őszi búzából 14,3 és őszi árpából 23,77 mázsás átlagtermést értek el. De növekedett az állatállomány is. Még 1954-ben 8 szarvasmarhánk, addig 1957-ben már 32 szarvasmarhánk volt, s ezen belül 20 tehenünk. De emelkedett a pillangósok vetésterülete is. Míg 1954-ben 8 kh. pillangósunk volt, addig tavaly már 30 kh.

Még egy jellemző adatot szeretnénk megemlíteni, ami a fejlődésre rendkívül jellemző. 1954-ben a munkaegység értéke természetben 20, s készpénzben 5 forint volt – tehát összesen 25 forint.

1957-ben természetben 33,5, s készpénzben 20 forintot kaptak munkaegységenként tagjaink. Úgy érzem, ez a néhány, csak nagy vonalakban összeállított adat is hűen igazolja, a szövetkezeti gazdálkodás fejlődési lehetőségeit, illetve előnyeit.

A három éven keresztül állandóan emelkedő terméshozamokat nem lehet csak az időjárás számlájára írni. A szép eredményeket az agrotechnika helyes alkalmazása folytán értük el. Eredményeink szépek, de nem mondhatjuk el, hogy kielégítőek. Vannak gazdasági nehézségeink is, amelyek nehezen oldhatók meg. Kevés a férfi munkaerő, a mezőgazdasági berendezés. Az égetően fontos problémákat azért már sikerült megoldanunk. Felépítettük az 50 férőhelyes tehénistállót, a négyvagonos kukoricagórét. Jövő évi terveinkben többek között szerepel a sertésszállítás és egy baromfi ól építése. Természetesen fokozott léptekkel haladunk a belterjesség terén is előre. A célunk az, hogy minél hamarabb ellássuk Kisterenye dolgozóit olcsóbb és frissebb zöldségekkel, tejjel és tejtermékkel. Ezt már most is élvezik a kisterenyei dolgozók, mert naponta 100 darab vajat kapnak szövetkezetünk tejmérő helyiségében, melyet a dolgozók kívánságára a községben felépítettünk. …”



8.p.”Megyénk legsportszerűbb labdarúgó csapatai az 1957-es évben”

„Kisterenyei MÁV…

…Most pedig közöljük a II. osztályúak eredményeit, melyben az a legszembetűnőbb, hogy olyan szép pontarányt sem az ifjúságiaknál, sem pedig az „A” osztályban nem találunk, mint a Kisterenyei MÁV-é. … A Déli csoportban:  1. Kisterenyei MÁV 90 pont.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése