2013. május 27.

Nógrádi Népújság XV. évf. 25. szám 1959. március 28.



3.p.”Baráti találkozó Benczurfalván”

„A Zagyvai Gépműhely dolgozói már régebben kapcsolatot tartanak Szabó István Kossuth díjas szobrászművésszel. Többek között azzal segítették a szobrászművészt, hogy állványokat és a munkájához szükséges egyéb nyersanyagot adtak neki. Szabó István szobrászművész Kossuth díjjal való kitűntetése alkalmából meghívta a dolgozókat Benczurfalvára. A dolgozók a meghívásnak eleget tettek és nagyon meleg baráti beszélgetésben egy kellemes estét töltöttek együtt. A művész megmutatta vendégeinek készülő műveit, amelyekről a munkások véleményét kérte.”


4.p.”A kisterenyei kertészetben”

„Érdemes néhány percre benézni a kisterenyei Vörös Október termelőszövetkezet portájára, mert itt mindig valami újjal találkozik az ember.

Az istállótól lefelé, a völgyben kislányok népes csapata dolgozgat. Hogy közeledünk, szégyenlősen lesütik szemüket és még szorgalmasabban dugdossák a hagymát. Azt, hogy mennyi lesz az eldugdosandó hagyma, egyikük sem tudja. Mutogatnak a melegágyak felé, ahol Valkai István, a tsz kertésze mindenről tud, ami itt a kertészetben történik. Valóban igazuk volt a kislányoknak, mert a tsz kertészete részletesen fejből tudja, melyik táblába, mi és mennyi kerül.

Így tudtam meg, hogy hagyma egy hold lesz, saláta pedig csak egy holland ágyban van, de ennek ellenére április közepén 4 ezer salátát vihetnek piacra. Serény munka folyik a melegágyak körül. Az előnevelt paprikát, paradicsomot tűzdelik ki, mert mintegy harmincezer paprika és húszezer paradicsompalántát kell előneveléssel biztosítaniuk. Az üvegházban két fiatalember gyeptéglákat rakosgat egymás mellé, amelybe uborka magvakat ültetnek. A kertész szerint így sokkal hamarabb lesz zöld uborka, mintha kiültetnék.

Annak ellenére, hogy szépen süt a nap, a kertész panaszkodik az időjárásra. Azt mondja: - Hiába süt szépen a nap, nekünk ez a szélsőséges időjárás nem kedvez. Kellene a napsugár mellé az eső is, mert így hamar kiszárad a föld, ami a legszerencsétlenebb a kertészetben.

Hivatalosan még csak alig néhány napja, hogy beköszöntött a tavasz, Valkai István még is tud mutatni már olyan termést, amely az 1959-es év terménye. Kihúz néhány hónapos retket és büszkén mutatja. –Már piacra is vittünk belőle 20 csomót. Ezután most már naponta küldünk, míg el nem fogy.

- Bár csak több lenne – mondjuk a búcsúzásnál.

- Lesz több is, csak később – nyugtat meg a kertész, s merengően a messzeségbe néz.”


8.p.”Hírek”

- A ’Három a kislány’című daljátékkal szerepel az Állami Déryné Színház megyénkben: … április 1-én Kisterenyén. …”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése