2013. május 31.

Nógrádi Népújság XV. évf. 32. szám 1959. április 22.

6.p.”Lelkiismeretes munka + bizalom = szilárd eredmények”  -  P.A.  –
„Az állandó bizottságok Kisterenyén a tanácsválasztások után néhány nappal, november 29-n, az első tanácsülés alkalmával alakultak meg. Azóta tevékenykednek, igyekeznek összefogni a község lakosságát, ellenőrzik a tanácsszervek munkáját. Vaskos irattartóból kerültek elő a bizottságok jegyzőkönyvei. Példás rendben sorakoztak eddigi ülések írásos emlékei. Lapozgatás közben kiderült, hogy három bizottság ez év január 30-án a másik kettő egy-két héttel későbbi időpontban tartotta első ülését. Ezeken az üléseken megbeszélték a bizottságok feladatát, - s ez kétszeresen fontos volt, mivel az előző állandó bizottságok nem dicsekedhetnek fényes eredményekkel – meghatározták az első negyedéves munkatervet. Huszák Károly elvtárs, VB. titkár is bekapcsolódott a munkába, s a bizottság aktíva hálózatáról már ő beszélt.
-Az állandó bizottságok aktivistáit érdeklődésüknek megfelelően osztottunk be. Igyekeztünk mindenkinek eltalálni ízlését, hiszen korábban ez is oka volt a bizottságok meddő munkájának. Ezzel a körültekintő módszerrel komoly alapra helyezték a bizottságok munkáját a kisterenyeiek.A pénzügyi állandó bizottság tagjai Gáspár Ferenc elvtárs vezetésével már eddig is sok segítséget nyújtottak a helyi pénzügyi szerveknek. Megvizsgálták és megállapították, a helyi iparosok 1958 második félévében elért tiszta jövedelmét, adó megállapítás céljából. Beszámoltatták az adócsoportot eddigi munkájukról, megvizsgálták a tavalyi községfejlesztési költségvetés végrehajtását.Az elmúlt három hónapban legnagyobb feladata a mezőgazdaság állandó bizottságának volt. Rákos József elvtárs, a helyi párttitkár, a bizottság tagja, büszkén beszélt munkájáról.
-Nem volt könnyű, míg elértük, hogy Szupatak és Kisterenye termelőszövetkezeti község lett. Az emberek bizalma nyilvánult meg az új iránt és irántunk. Ez nem jelent számunkra megállapodást. Tovább folytatjuk a politikai előkészítő munkát, a tsz-en kívüliek között – mondotta Rákos elvtárs. És még hozzátenném: Feltétlenül erősítsék a pártszervezetet is, hiszen ez hatással lesz a további munkára. Gondoljanak a középparasztokra is, támogassák őket. A tettek ezt bizonyítják, hiszen már most gondoskodnak a jövő évi takarmányellátásról. Megvalósították a hibridkukorica akciót is. Nagy gondok előtt áll a bizottság, hiszen az új életforma alakulása újabb feladatokat vet fel. Nem lehet elhallgatni a művélődési állandó bizottság munkáját sem. Sőt. Egy kis merészséggel azt mondanám, ez a bizottság tett eddig talán a legtöbbet. Ez következik munkája sokoldalúságából. Fenyvesi József elvtárs, a bizottság elnöke mosolyogva fogadott, de később kicsit gondterhelten folytatta a társalgást.
-Legfontosabb feladatunknak tekintjük a községben lévő 14 kulturális szerv egységesítését. Sürgősen meg kell szüntetnünk ezt a szétforgácsolódást, ami a csoportok közötti ellentéteket szüli. Az egységes vezetés komoly fordulatot hozna a község életében. Azonban ez csak félmegoldás lenne, hiszen nincs művelődi otthona Kisterenyének. annyit már elért a tanács, hogy az Állami Gazdasággal megegyeztek az otthon helyének kérdésében. A bányatelepen külön szeretnének építeni a bányászok, amire kaptak is a Nehézipari Minisztériumtól 1,8 millió forintot. A közös művelődési otthonba nem egyeznek bele. Ez is gond. Az egyre javuló kulturális helyzet legnagyobbrészt a bizottság fáradhatatlan tagjainak köszönhető. Minden összejövetelt, előadást felhasználtak arra, hogy terjesszék a kultúrát. Nagyon eredményes a ’Szülők az iskoláért’ mozgalom is. Nagyon hasznosan alkalmazzák a szemléltetés eszközeit.A szociális és egészségügyi és községfejlesztési bizottság sem marad el a munkában. A tisztasági hónap megszervezése, a kötelező védőoltások elősegítése. A köz- és hadisegélyezések pontos elosztása tanúsítja az előbbi jó munkáját. A községfejlesztési bizottság körültekintő munkát folytatott, s a dolgozók javaslatai alapján rövidesen megindítják a halaszthatatlan munkákat.
Az állandó bizottságok kezdeti jó eredményeit a mezőgazdaság szocialista átszervezése sem törte meg, csupán a szakterület munkáira nem jutott annyi lehetőség, mint máskor. Összegezve elmondhatjuk: tevékeny segítők az állandó bizottságok a tanácsnak Kisterenyén.
Írásomat Fenyvesi elvtárs szavaival fejezem be:’Az emberek már mind többen és többen segítenek, mert látják utunk célját’.”

8.p.”Hírek”
„-A Kisterenyei Gépállomás körzetéhez tartozó termelőszövetkezetekbe eddig 26 traktoros kérte felvételét.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése