2013. május 25.

Nógrádi Népújság XV. évf. 14. szám 1959. február 18.


4.p.”A Tanácsköztársaság dicső napjára emlékezünk. A vörös zászló története.” – gyűjtötte Pusztai Mária a Tudás őrs tagja, elmondta: Puszta Ernő mizserfai bányász  -

„…Készülődtünk az első szabad május elsejére. Gyűjtést indítottunk a mizserfai bányászok között, s a pénzen szép selyem zászlóanyagot vettünk. Asszonyaink nagy szeretettel varrták meg, hímezték ki, s ezzel vonultunk fel 1919. május elsején Kisterenyére, ahol az egész környék összegyűlt. …”


5.p.”Az év kezdete a kisterenyei gépállomáson.”  - Bajcsi Jenő  -

„Nagyobb lendülettel kezdtek neki a  kisterenyei gépállomás dolgozói a tavaszi kampánytervük megvalósításának, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A normálholdban kifejezett teljesítmény 74 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt év januárjában.

A gépállomás traktorvezetői kihasználva az időjárás adta lehetőségeket, a hónap első felében főleg talajmunkát végeztek, miáltal sikerült az ősszel elmaradt szántási munkák egy részét bepótolni. Másrészt a termelőszövetkezetek és egyénileg gazdálkodók részére komoly mértékű segítséget nyújtottak a trágya kiszállításában. A nagyobb munkalendületre ez évben kétségkívül hatással van, a múltbelinél szélesebb körben kialakult munkaverseny-mozgalom. A január végén megtartott termelési értekezleten például 18 traktorvezető lépett egymással páros versenyre s vállalták egyben tavaszi kampánytervük különböző arányban való túlteljesítését, valamint üzemanyag és alkatrész felhasználásuk csökkentését is. A dolgozók kérték a gépállomás, a pártszervezet és a szakszervezet vezetőségét, hogy a munkaversenynek a jövőben nagyobb nyilvánosságot adjanak és gondoskodjanak a verseny kiértékelésének eljuttatásáról a traktorvezetőkhöz. Mivel minden traktorvezetőt érdekel versenytársa, valamint az egész kollektíva termelési eredményeinek kimutatása. A gépállomás traktorvezetői közül január hónapban elvégzett talajmunkájuk alapján: Vonák László, Rózsa Sándor, Zeke József és Forgács József segített legtöbbet a termelőszövetkezetnek és az egyénileg gazdálkodóknak. A január hóra előirányzott gépjavítási terv teljesítésében kisebb lemaradás mutatkozott. Egy fő- és egy folyó traktorjavítást nem fejeztek be határidőre. Azonban ennek oka a gépállomás főmérnöke szerint nem a kinti munkák megnövekedett mértéke, hanem az alkatrészbeszerzés hiányában keresendő.

Az elmondottakat összefoglalva a kisterenyei gépállomás dolgozói jobban indultak az 1959-es évben, mint tavaly. S így kezdettől fogva nagyobb lehet a bizalom mind a tavaszi, mind az éves terv teljesítése iránt.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése