2013. május 8.

Nógrádi Népújság III. évf. 25. szám 1958. március 29.



6.p.”Elkészült a vádirat F. J. és társai bűnperében”

„…V.L. bűnösségének szálai a kisterenyei malom felé is elvezettek. A nyomozó szervek megállapították, hogy a kisterenyei malomban leltárhiány soha nem volt, sőt egy-két alkalommal többlet is adódott. De megállapították azt is, hogy F. J. a malom vezetője nemrégiben 36.000 forintért házat vásárolt és az italboltban havonta 800-1.000 forintot költ el italra, holott fizetése alig haladja meg az 1.500 forintot, amelyből három gyermekét is el kell tartani.

A költekező életmód után sikerült megállapítani, hogy F. is és két beosztottja is – köztük volt a malomtulajdonos fia – rendszeresen adtak el őrleményt a malomból, készpénzért. …”


8.p.”Kisterenyei illatok”

„Ahogy elhagyja a jámbor járókelő Kisterenyén a gépállomást Salgótarján felé, az út mellett békésen meglapuló kis házacskák mintha el akarnának teljesen zárkózni a külvilágtól van is rá okuk. Rettenetes lehet az itt lakó emberek élete. Még ilyenkor csak hagyján, de majd nyáron. A kis házakkal szemben nagy fehér istálló terpeszkedik. A végében trágyarakás, amely alól mint egy kis patakocska, vígan csörgedezik a barna trágyalé. Nem messze az úttól kis tavacska keletkezett, s onnan telítődött a levegő a kellemetlen bűzzel. Az istálló ajtajából csörgedező trágyalé kár, hogy nem az illetékesek háza előtt gyűlik össze. Kár, hogy e különben mezőgazdaságilag értékes folyadék nem tud beszélni, mert ha tudna, e pocsékolás ellen hangosan kiabálna.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése