2013. május 29.

Nógrádi Népújság XV. évf. 30. szám 1959. április 15.

2.p.”A kisterenyei kezdeményezés”  - Hortobágyi András –„Előző lapszámunkban jelent meg a híradás, hogy a kisterenyei bányaüzemben a pártkongresszus tiszteletére nyolc fejtő és elővájó csapat kíván versenyezni a szocialista brigád cím elnyeréséért. Elmondhatjuk, amikor az első hírt hallottuk, ösztönösen felvetődött bennünk a gondolat, vajon nem azt a helytelen gyakorlatot valósították-e meg, hogy a vezetők felülről összeválogatják a legjobb bányászokat, párttagokat, s belőlük kívánják létrehozni a nyolc csapatot, amely a szocialista brigád cím elnyeréséért indul harcban. Most azonban alkalmunk volt ennek ellenkezőjéről meggyőződni.A március 6-i párthatározatot itt is széles körben ismertették a dolgozókkal. Csapatvezetői értekezleten, termelési tanácskozáson beszélték meg a párthatározatból adódó feladataikat. Gregus elvtárs, az SZB elnöke elmondotta: számítottak arra, hogy a dolgozók megértik a határozat fontosságát és vállalások történnek a minőség javítására Két héttel ezelőtt az egyik szerdai napon azonban nem mindennapi dolog történt. Négy csapatvezető kereste fel irodájában, akik bejelentették, hogy hasonlóan a budapestiekhez, versenyezni kívánnak a szocialista brigád cím elnyeréséért. Gregus elvtársnak nem maradt sok ideje gondolkodásra, mert másnap újból négy csapatvezető jelent meg ugyanazzal a bejelentéssel. S hogy mennyire élnek még a korábbi helytelen gyakorlatok maradványai, bizonyítja az SZB elnök esete. Még nem tudta pontosan, mit is jelent, a szocialista brigád címért versenyezni, hiszen erről nem kapott külön tájékoztatást. Ám ösztönösen mérlegelni kezdte, kik is jelentették be versenyüket, s a hatodik névnél megállt. K. F. kilencfős csapata nem vehet részt, mivel nincsen a csapatban kommunista. Ehhez azonban nem volt elég a drákói intézkedés. Másnap K. F. szinte könyörgött, hadd vegyenek részt ők is a versenyben..Ez az eset is bizonyítja: egyes vezető lemaradtak, a dolgozók alulról jövő kezdeményezése ezúttal is megelőzte őket. Probléma azonban ott mutatkozott, mi is a szocialista brigád. Hogyan is versenyezzenek a csapatok, mert itt nem elég a minőség, a termelékenység növelése. Nem ez az egyedüli feladat. Három hete, hogy 89 fő bejelentette elhatározását, de ’hivatalosan’ nem kezdődött meg versenyük. S ez a helyes, mert van idő megbeszélni a versenyi mikéntjét annál inkább, mert ilyen példa még nincs az egész szénmedencében. Ma már eljutottak annak a 9 pontnak a megszerkesztéséig, amelyek a verseny alapját képezik. S ebben az oroszlánrész az egyszerű bányász dolgozóké.

A Tekevölgyi lejtaknából Buttkó Tibor csapata is bejelentette, hogy részt vesz a versenyben. A csapat létszáma 12 fő, s jelenleg fejtésen dolgoznak. Valamennyien fiatalok, a legidősebb sem éri el a 33 évet, a legfiatalabb pedig 21 éves. Mindezt azért tartottuk szükségesnek elmondani, hogy jellemezzük a fiatalok lendületét. De talán még annyit jegyezhetnénk fel, hogy a versenyben évek óta szinte bérelt helyük van az első három között.Az egyik műszakharmad vezetője Orosz András. Három éve dolgozik a csapatban. Tiszanánáról került Terenyére öt évvel ezelőtt. Itt nősült meg, élete párja egy bányászleány, ma már négyéves kisgyermekük van. A bányai házban laknak, amelyet most szeretnének megvásárolni. Anyagi körülményeik rendezettek. Csak ünneplő ruhából hat öltönye van. S hogy miért mondja el mindezt? Azért, hogy bárki megérthesse, ez a fiatalokból álló csapat naponként a bánya mélyén saját jövőjét alapozza. Orosz Andrással beszélgettünk arról, hogyan is kívánják elnyerni a szocialista brigád címet, milyen pontok alapján kívánnak versenyezni.A barna, soványarcú bányász zsebébe nyúl, előveszi zöld borítós noteszét, felnyitja és mondja elgondolásait. bár egyes számban beszélt, de a 12 fő elképzeléseit, gondolatait tolmácsolja.-A legfontosabb feladat a minőség javítása. A megengedett palatartalom 3,3 százalék. Állandó válogatással különösen robbanás után – le tudjuk csökkenteni 2,8 százalékra. A gazdaságosság érdekében is sokat tehetünk. Havonként öt ácsolatot tudunk elkészíteni elfekvő, már egyszer felhasznált bányafából. A bordafákat rendszeres visszanyeréssel háromszor felhasználhatjuk. A helyes fúrólyuk telepítéssel egy hónapban csak a mi műszakunk 50 darab patront takarít meg. Sínszeg felhasználásunkat 150 darabbal csökkentjük, havonként úgy, hogy a visszanyert bányafákból kiszedjük a szöget. Mivel csak fúrógépünk van, jó karbantartással elérjük, hogy élettartama három hónappal meghosszabodik.A termelékenységet is tovább növeljük. Jelenleg egy fő teljesítménye nyolc órára 3,8 csille. Elérjük a négy csille teljesítményt is. Felelevenítjük a régen elhalt melegcsákány-váltást.

Szakmailag is tovább képezzük magunkat. Mi, akik vájárok vagyunk, elvégezzük a lőmesteri tanfolyamot, míg a csillések vájártanfolyamot végeznek, Idetartozik még az új módszerek alkalmazása is, mert ezt is szükségesnek tartjuk. a jelenlegi viszonyok között bevetjük az űrlövés alkalmazását, ezáltal érhetjük el az előbb említett robbanóanyag mennyiség megtakarítását. Politikailag is tovább képezzük magunkat. Arra gondoltunk, hogy rendszeres tájékoztatón veszünk részt. Biztonságosan kívánunk termelni. Elhatároztuk, hogy a balesetek számát felére csökkentjük. De azt szeretnénk, ha egy sérülés sem lenne. A művelődésről sem feledkezünk el. Állandóan olvasunk könyvet, rendszeresen látogatjuk a mozit, a színházat. S hogy ez ellenőrizhető legyen az olvasott könyvet vagy filmet esetenként ankétszerűen megvitatjuk. Sőt ennél tovább kívánunk menni. Sokan vagyunk olyanos, akik nem végeztük el annak idején a VIII. osztályt. Most vállaljuk, hogy nyáron előkészítő tanfolyamon veszünk részt, s az ősszel beiratkozunk az iskolában.A szórakozásnál nehéz helyzetben vagyunk. Szalmatercsről, Nagylócról, Ságujfaluról, Endrefalváról, Vizslásról és Kisterenyéről tevődik össze a brigád. Így tehát nehéz megoldani a közös szórakozást. Azt tervezzük, hogy havonként egyszer valamelyik brigádtag falujában találkozunk családtagjainkkal együtt, ahol közösen töltünk el egy egész napot.A példamutató magánélet az utolsó pontunk, ám nem a legutolsó. Vállaljuk, hogy nemcsak a munkahelyen mutatunk példát, hanem otthoni is példás családi, társadalmi életet élünk.Lehetne oldalakat írni a nagyszerű tervekről, azokról a pontokról, amelyek teljesítése döntik majd el, elnyerheti-e a brigád a szocialista címet. Valamennyi pontot alaposan megfontolták, ami külön erényük: ellenőrizhetők. Ma még a Buttkó csapat tagjai mérlegeik pontjaikat, lehet, hogy lesz ahol változtatnak, mert a 12 fő együttes véleményét rögzítheti csak. S ha ez megtörtént, hivatalosan is megkezdődik a komoly munka. A többi csapatok terve is hasonló, s mégsem általános, mert mindenütt értékelhető, konkrét feladatok vannak, a helyi sajátosságok figyelembevételével. Úgy tervezik, pár nap múlva hivatalosan is megalakulnak a brigádok a szocialista cím elnyeréséért.Bátran elmondhatjuk bányászainkra lehet számítani. Ezt bizonyítja a ma még egyedülálló kisterenyei példa is. Az ellenforradalom után nem egyszer bebizonyosodott; dolgozóink alkotókedve megnövekedett, egyre több az alulról jövő kezdeményezés. A kisterenyei bányászok megértették a párthatározatból adódó feladataikat, s ennek végrehajtására a legjobb formát választották. Néhány nap múlva nyolc csapat 89 fővel elindul az új, nagyszerű célok megvalósítására.”

8.p.”Hírek”
„-Megkezdte a saláta piacra szállítását a kisterenyei Vörös Október Termelőszövetkezet. A tavaszon mindegy 4 000 darabot hoznak fel Salgótarjánba.”

8.p.”Sport”
„Kisterenye – VKSE  3:1A Kisterenyei Bányász együttese jó játék után biztosan aratott győzelmet a VKSE együttese ellen.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése