2013. május 7.

Nógrádi Népújság III. évf. 17. szám 1958. március 1.

1.p.”Javul a helyi ipari vállalatok dolgozóinak kulturális és szociális ellátottsága”

„A helyi ipari vállalatok dolgozóinak jobb kulturális és szociális ellátottságának biztosításáért a megyei tanács végrehajtó bizottsága egész sor intézkedést hajt végre. …

…Az ipolytarnóci és  kisterenyei téglagyárban részben a vállalatfejlesztési alapból, részben pedig más beruházásból fürdőt és öltözőt létesítenek. …”



4.p.”Ne így valósítsuk meg a gazdaságosság elvét’”  -  Balogh Gyula  -

„…A múlt év augusztus 28-i lapunkban orvosi jelentés alapján cikket közöltünk a Kisterenyei Állami Gazdaság egészségügyi helyzetéről. Igaz, hogy ezután némi javulás történt, de egyáltalán nem kielégítő. Sőt, az egyik ellenőrt dr. M.J.-t, … méltatlan fenyegetéssel illették.

Pedig mennyivel jogosabb volna azzal törődni, hogy az élelmiszerek megfelelő tárolását biztosítsák. Ne forduljon elő, mint még a közelmúltban is, hogy a szalonnát végig rágják az egerek. Majd a rágott részt levágják, a szalonnát bepaprikázzák – s mint a dorogpusztaiak üzemegységek konyháján mondták- kiadják a dolgozóknak. …”

5.p.”Szégyent vallanak-e a Kisterenyeiek? A téli gépjavítás problémáiról”  -  Vincze Istvánné  -

„Még január közepén történt, hogy a megyei gépállomási igazgatóság a kisterenyei gépállomáson ellenőrizte az erő- és cséplőgépek, ekék, tárcsák, vetőgépek javításának minőségét. Az ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv a következőket tanúsítja:

A gépjavítás minősége sem kielégítő… Hiányzik a főmérnök és a műhelyi vezető rendszeres ellenőrzése a munkálatoknál. …Különösen az ekék és erőgépek javítása gyenge. …Ezek javító brigádjainak prémiumot kifizetni nem lehet. … Egy szóval megállapították, baj van a kisterenyei gépállomáson megjavított gépek minőségével. Keresve a bajok okát egy-kettőre előbukkan a szervezetlenség, nemtörődömség s amiről aztán a jegyzőkönyv is beszél – az ellenőrzés hiánya, meg aztán az örökös alkatrész probléma. Mert mi tagadás a gépjavítás mindig gyenge oldala volt a gépállomásnak. Tavaly épp úgy, mint az idén. De most nemcsak hogy az előírt 4 cséplőt, 2 vetőgépet, 6 tárcsát, 21 ekét és 21 erőgépet nem javították meg decemberben, a minőséggel volt a legnagyobb baj. A lazaság a munkában, hogy előbb nagyjából legyenek rendben a gépek, s aztán rátérhetnek az apróbb dolgokra, arra vezetett, hogy az udvaron a rosszul kijavított gépek sora várta újra az alaposabb, gondosabb munkát. …Hogy a gépállomás idáig jutott, hibás a gépállomás vezetősége… Az ellenőrzés óta már jó másfél hónap telt el s azóta magukra találtak a kisterenyeiek is. Különböző intézkedések születettek, melyek végrehajtása elősegíti, hogy kijavítva az az ellenőrzés során meglévő minőségi hibákat határidőre teljesítsék a gépjavítási tervüket. …

…Az intézkedések helyességét már a kezdeti eredmények igazolják. …Ennyit röviden a kisterenyei gépállomás gépjavításáról, mert kimeríteni ilyen röviden nem lehet ezt. Mindensetre a történtekből tanultak Kisterenyén s komolyan hozzáláttak a munkához, annál is inkább, mert nemsokára itt a tavasz, s mindenképpen eleget akarnak tenni a rájuk háruló feladatoknak.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése