2013. május 26.

Nógrádi Népújság XV. évf. 21. szám 1959. március 14.

1.p.”Idős Szabó István Kossuth-díjas művész”  - So  -

„Az országházban ma délelőtt dolgozó népünk legjobbjai gyűltek össze. Olyanok, akik a termelő munkában, a tudományban, a művészetben a legtöbbet adták az ország felvirágoztatásához. Ezek között van ma megyénk nagyszerű fia, idős Szabó István benczurfalvi népművész is. Népművész ő, a szó legnemesebb, legmegtisztelőbb értelmében. Keze alól durva tölgyfa rönkökből a bányamunkásság küzdelmes életét ábrázoló bányászfigurák, mozgalmas bányászjelenetek, domborművek kerülnek ki. Nem tanulta a szobrászművészetet, de elhivatottságának érzése olyan erős, hogy átsegítette minden nehézségen, minden akadályon. Nehéz és göröngyös volt idős Szabó István útja. Mégis 1934-ben hivatásos képzőművészek között vesz részt nyilvános kiállításon. A felszabadulás után Szabó István művei, alkotásai mind nagyobb elismerésre tesznek szert. 1958-ban nyílt megy első önálló, gyűjteményes kiállítása a Műcsarnokban. Fába faragta  a magyar szénbányászat 200 éves történetét.

Kiállított anyaga bejárta az országot. Idős Szabó István művészetével ismét áttörte az ország határát. Csaknem 70 szoborból álló anyaga jelenleg is a Szovjetunióban van – a kiállítás április 7-én nyílik meg, mutatva, hogy a művész mindig a dolgozó embert, a dolgozó ember munkáját ábrázolja.

Megyénk szeretett Pista bácsija ma az országházban a dolgozó népünk elismeréseképpen a Kossuth-díjat veszi át. Büszkék vagyunk rá. Bízva bízunk abban, hogy idős Szabó István ereje, önbizalma tovább növekszik ezen a napon, s még többet,még maradandóbbakat alkot a jövőben. Ehhez pedig egész társadalmunk dolgozó népünk nevében kívánunk erőt és egészséget idős Szabó István, Kossuth-díjas művésznek.”


6.p.”Kiváló lapterjesztők”

Ignácz József kisterenyei kézbesítő … Három hónap alatt 53 előfizetőt szervezett be a Nógrádi Népújság olvasóinak táborába.” 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése