2013. július 5.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 74. szám 1960. szeptember 14.



4.p.”Új arculatot kap a kisterenyei művelődési otthon”

„A kisterenyei tanács elnöke Király András nem köntörfalazó ember  s megmondja, ami a szívén van.

Foglalkoztunk mi már az itteni művelődési otthon kérdésével, hogy mit is lehetne tenni, hogyan tudnánk szépíteni művelődési téren a község arculatát, ha két ’ellentétes’ nézet áll itt egymással szemben,  - de a kérdésekre nem kaptunk választ.

Újból Kisterenyén járva, a községi tanács elnökét kérdeztük, mondjon valamit, hogyan intéződik nyugtató módon a kérdések sora, lesz-e művelődési otthon a községnek, az, ’öregnek’ és a bányatelepinek?

Különös a szétválasztás, de erre kényszerül az ember, ha arról hall szót, hogy ebben a községben ’testvérháború’ folyt ebben a dologban.

A bányatelepiek szép elgondolással egymillió 800 ezer forintos költségből – tehát csaknem 2 millió forintból művelődési otthont akartak teremteni. Ott, ahol legkedvezőbbnek érezték. Csakhogy a községnek is szüksége lenne művelődési helyre, a régi urasági istálló már mégsem egészen megfelelő mostani formájában a kisterenyeieknek.

A komoly pénzből nagyszerű művelődési hajlékot tudott volna építeni a községi tanács anyagi hozzájárulásával Kisterenye, de a felesleges viták, ’elvitték’ a pénzt és most már se pénz, se posztó.

A tanács elnöke azt mondja:

-A bánya és  a község között a hely kijelölése miatt volt rengeteg vita. Szóba került a kendergát dűlőben való építkezés, az is, hogy az állami gazdaság szomszédságában építsük meg az épületet, a bányaigazgatóság azonban amellett kardoskodott, hogy a művelődési otthon a jelenlegi bölcsőde mellett épüljön meg.

Ez a rész ugyan nehezen szolgálta volna a közösség érdekeit, mert 2 ezer bányász mellett 4 ezer ember vallana kárt, a tanács mégis hozzájárult az építkezéshez. Amikorra azonban a huzavona befejeződött, a kilátásba helyezett összeg már helyre került.

-A késlekedésért – mondja Király András tanácselnök – most engem okolnak, de megoldjuk a problémát. Van valami pénzünk, amiből átalakítjuk a jelenlegi művelődési otthont. Azt tettük elgondolásaink érdekében, hogy gyűjtési akciót kezdünk. A fejlesztési tervből a művelődési otthon átformálására komoly összeg áll rendelkezésre, a társadalmi munka és felajánlás értéke is felér 100 ezer forinttal.

A szép terv megvalósításához ma már nem okoz különösebb gondot a kisterenyei községi tanácsnak, mert az itteni dolgozók a téglagyárban 50 százalékos megtakarítással 50 ezer téglát készítettek az építkezéshez, rendelkezésre állnak az alapzati kövek, sóder, homok, a mész, csupán a faanyagra, cementre és az építési engedélyre van szükség, s akkor 869 ezer forint költséggel már szeptember első napjaiban megindult a jelenlegi művelődési otthon újjáformálása.

A munkálatok öreg épületet teremtenek újjá, s ha már a ’fejsze’, az ’ millió 800 ezer forint el is ment, legalább a ’nyele’ maradjon meg.

A községi tanács mindent megtesz, hogy az eddigi művelődési hajlékot minél barátságosabbá, kedvesebbé tegye, s ebben az igyekezetben nagy lelkesedéssel akarnak részt venni a kisterenyei dolgozók.

Urasági lovarda volt, igaz,- ahol most a kisterenyeiek művelődnek, de az itteni parasztok már nem érzik a lovak szagát, az átalakuló otthon pedig egyben emlékeztető lesz arra, milyen volt a múlt, s ah küzdelmek árán is, - hogyan szépül a jelen.

A jelen még csak addig engedi a szép szándékok útján a kisterenyeieket, hogy ’félmegoldással’ csináljanak maguknak kulturális hajlékot, ahol értelmet kap a betű, zengést a szó, a tudomány új ismereteit hallják a tanulni vágyók, s ahol szórakoztatóak, kedvesek és tanulságosak lesznek az esetek.

Bizonyos, hogy a ’teljes’ megoldás ideje is elkövetkezik, amikor a kisterenyeiek művelődési csoportjai a mainál szebb, új hajlékba költözhetnek. Ehhez az ’öreg’ és a ’bányaközség’ közeledésére és megértőbb kapcsolatára lesz szükség.

Kétezer bányász s a község 4 ezer lakója látná hasznát, ha hosszas huzavona után végre megépülhetne a kisterenyeiek igazi művelődési otthona.”


8.p.”Sport”

„Kisterenyei MÁV – Forgács 5:1

Kisterenyén igen jól játszott a hazai együttes, s biztos 5:1-es győzelmet értek el a Forgácsi Bányász együttese ellen.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése