2013. július 16.

Nógrádi Népújság XVII. évf. 13. szám 1961. február 15.

7.p.”A szovjet tudomány újabb történelmi sikere még nagyobb alkotómunkára készteti a tudomány és a művészet békét akaró munkásait – Idős Szabó István fafaragó művész nyilatkozata”  -   Nagy Ferenc  -

„A Nógrád megyei kis községben Benczurfalván él és dolgozik idős Szabó István fafaragó művész, akit a bányászat története című monumentális művészetéért  - két éve - Kossuth-díjjal tűntettek ki. Az idős mester mintegy harminc éve faragja figuráit a Mátra és a Cser erdeinek fáiból. A hatvankilenc domborműből és ember nagyságú figurából álló bányásztörténeti összeállításból a Szovjetunió és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság sok városában rendeztek kiállítása, a ’Bányászok autóbuszon’ című domborművével Hruscsov szovjet miniszterelnököt ajándékozta meg.

A művészetben külföldön is elismert mester vasárnap este is a műtermében dolgozott, amikor a szovjet tudomány újabb történelmi jelentőségű sikerét közölték a rádióállomások. Az ’Asszony a gyermekével’ című százhúsz centiméter magas figurán az utolsó simításokat végezte és az Odesszai Múzeum részére szovjet bányász alakja állt az állványon.

-A hír hallatakor az a gondolat foglalkoztatott – mondotta az idős mester – hogy miért nem ilyen irányban fejlesztik a tudomány vívmányait az Egyesült Államokban és világszerte. Milyen hihetetlenül nagy eredmények születnének az egész emberiség javára, ha a Szovjetunió nagy történelmi és utolérhetetlen sikerei láttán, a béke útjára lépnének a fegyverkezés és a háborúk imperialista örültjei, s a tudomány náluk is az emberi tudást és a haladást szolgálná.

Meggyőződésem, hogy a szovjet tudomány ez – újabb történelmi sikere, a bolygóközi űrállomás felbocsátása még nagyobb alkotómunkára készteti a tudomány, a művészet és az emberi haladás: a béke munkásait.

Én, aki két évvel ezelőtt hosszabb időn át élveztem a szovjet emberek vendégszeretetét, csodálattal vettem tudomásul a világ első szocialista államának tudósítóitól ugyan már megszokott, de a maga nemében most újabb óriási sikert és eredményt.

A magam részéről hétfőn délig elkészítettem az Anya a kis gyermekével című művemet, amelynek a szovjet tudósok iránti nagy elismerésem jelképeként a ’Békét’ nevet adtam. Ugyancsak befejeztem a szovjet bányászt ábrázoló figurámat is, amelyet az Odesszai Múzeumnak ajándékozom. Azzal a gondolattal is foglalkozom, hogy a szovjet tudomány e nagy történelmi vívmányát monumentális emlékszoborban örökítem meg – mondotta többi között idős Szabó István Kosssuth- díjas művész.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése